El Centre d'Integració de Dades (CID) ha anunciat en un comunicat aquest dimarts que encara hi hauria 89 persones desaparegudes a causa de la DANA que ha assolat el País Valencià. És la primera vegada que les autoritats donen una xifra oficial de desapareguts. Als prop de noranta desapareguts a València cal sumar-hi el cas de tres persones encara busquen a hores d'ara a Letur, Castella-la Manxa.
Les dades recaptades per les oficines ante mortem habilitades per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, i la col·laboració dels metges forenses, corresponen a les denúncies on els familiars han aportat diferents dades i facilitat mostres biològiques que permetin la identificació posterior dels seus éssers estimats. Des de les oficines fan constar en el comunicat "que les denúncies de desapareguts amb expedient actiu no equivalen al nombre total de desapareguts que podria haver generat la tragèdia", ja que pot haver-hi casos de desaparició que no s'hagin denunciat encara.
A més, aquests 89 casos actius per desaparicions denunciades s'han de sumar amb el nombre de persones mortes a les quals ja se'ls ha practicat l'autòpsia, però estan pendents de ser identificades, que ascendeixen a 62. Segons l'últim balanç del CID, que s'ha tancat a les 20 hores d'aquest dimarts, els forenses han realitzat en tot l'episodi de la DANA, 195 autòpsies a morts i 133 estan plenament identificats, els mateixos que han ingressat en la morgue de la Ciutat de la Justícia de València. D'aquestes identificacions, 119 s'han aconseguit per l'anàlisi d'empremtes dactilars i les 14 restants per l'acarament de mostres d'ADN.
Les mostres biològiques de familiars són l'eina més fiable per identificar als desapareguts
Per a la identificació mitjançant perfil genètic, la fiabilitat més gran està en les mostres biològiques de familiars ascendents i descendents directes, així com el lliurament d'efectes d'ús personal pertanyents al desaparegut com un raspall de dents o una fulla d'afaitar.
Els familiars de desapareguts també poden aportar altres elements i dades que poden ajudar en el procés d'identificació com fotografies, descripcions personals i antropomètriques, historials mèdics, radiografies, roba o efectes personals, tatuatges, fitxes dentals, operacions quirúrgiques realitzades, ús de pròtesis internes o marcapassos, entre altres. Totes aquestes dades i efectes personals de les víctimes s'han d'aportar a les oficines ante mortem que ha desplegat la Policia Nacional i la Guàrdia Civil instal·lades a les localitats d'Albal, Alfafar i Algemesí, o les oficines de la comandància de la Guàrdia i la direcció de Policia a València.