Una jutgessa de Barcelona ha autoritzat el desallotjament dels immigrants acampats a la Rambla del Gorg de Badalona procedents de la nau incendiada a la mateixa zona el 9 de desembre.

L'Ajuntament de Badalona havia demanat l'autorització cautelaríssima, sense que l'altra part hagi pogut al·legar res, i la magistrada ho ha acceptat tenint en compte els informes policials que adverteixen d'incidents i de la negativa dels acampats de ser reallotjats pels serveis socials.

Els acampats a la Rambla del Gorg de Badalona / ACN

El 18 de desembre es va aprovar un decret municipal de desallotjament, i el 24 de desembre es va publicar la resolució. L'advocat de l'ajuntament va demanar aquest dimarts al jutjat que validés la resolució de forma cautelaríssima, cosa que la jutgessa el jutjat contenciós-administratiu número 6 de Barcelona ha fet aquest dijous.

"Actituds incíviques"

La magistrada admet que hi ha "circumstàncies d'especial urgència", i més tenint en compte els informes de la Guàrdia Urbana de Badalona que indiquen que hi ha hagut "actituds incíviques" per part d'alguns acampats, "atencions sanitàries per pèrdua de consciència o insuficiència respiratòria", manifestacions espontànies i intents de mediació municipal "fallits".

Així, la Urbana va haver d'actuar el 19 i el 21 de desembre en baralles entre acampats i per l'encesa de fogueres, i el 22 en una altra baralla amb dos lesionats, un d'ells detingut.

Els acampats no es volen moure

La jutgessa també té en compte que els serveis socials han ofert als acampats habitatge alternatiu, aliments, roba, assessorament jurídic, seguiment social, suport a les denúncies per obtenir duplicats de la documentació perduda a l'incendi, obtenció de targetes sanitàries i seguiment mèdic. Però els acampats es neguen a traslladar-se al recinte habilitat pels serveis socials a la mateixa zona, ja que en recelen i argumenten que es volen traslladar en grup a un lloc on puguin cuinar i estar tranquils. Només set dels acampats han acceptat la solució habitacional oferta pel consistori.

Així va quedar la nau després de l'incendi / ACN

L'informe del Síndic

La setmana passada, el síndic de greuges va presentar un demolidor informe sobre com s'ha d'actuar en situacions d'assentaments, uns protocols que no s'havien implementat en el cas de la nau que es va incendiar al barri del Gorg a Badalona el passat 10 de desembre. En el moment de la tragèdia en aquesta instal·lació hi vivien un centenar de persones, de les quals mínim quatre van morir i un elevat nombre van resultar ferides.

El síndic ha pogut constatar que en la localitat no es donen les circumstàncies perquè es garanteixi el dret que els residents del municipi puguin accedir a un habitatge protegit. Així doncs, posa de relleu que, per una banda, en la localitat manquen pisos de protecció oficial alhora que per accedir a aquests es requereixen documents com el DNI o el NIE, que no disposen les persones que no estan regularitzades. "Davant d’aquest fet, el síndic reclama que es faci efectiu i àgil el dret d’accedir a un habitatge protegit, la qual cosa en aquests moments a Badalona no funciona adequadament", es detalla en l'informe.