Valentia, coratge i empenta és segurament el que millor defineix el protagonista d’aquesta història, en Marcelo Ortega, un jove barceloní de 19 anys que fa cosa d’un any va iniciar un viatge que li va canviar completament la visió del món i de la gent que l’envolta.
L’aventura d'en Marcelo comença en acabar el segon de batxillerat, quan es veia perdut sobre com enfocar el seu futur professional, així que va decidir fer les maletes i emprendre un viatge. La idea que tenia en un inici era estar-se 15 dies per l’Índia, Nepal i Sri Lanka, amb bitllet de tornada per començar a estudiar un grau universitari al setembre.
Amb el que segurament no comptava és que el problema de la contaminació del plàstic amb la qual es va trobar a Sri Lanka l'impactés tant. Havia de fer alguna cosa al respecte i no es podia quedar de braços plegats.
“Vaig descobrir que hi havia un problema ambiental molt greu: La indiferència de la societat respecte d’un enemic tan perjudicial com és el plàstic”
Segons dades de l’organització ecologista Greenpeace, cada segon més de 200 kg d’escombraries van a parar als oceans, un 80% provinents de la terra. El 70% d’aquestes deixalles queden al fons marí, un 15% a la columna d’aigua i un 15% restant a la superfície. Aquest fet ens indica que només veiem la punta d’un gran iceberg de deixalles i plàstic.
Cada any acaben a l’oceà 8 milions de tones de plàstic, un material que pot tardar segles a desaparèixer
De cara al 2020, s’estima que el ritme de producció de plàstics hagi augmentat un 900% respecte als nivells de 1980 (més de 500 milions de tones anuals). La meitat d’aquest increment es produirà en només la darrera dècada.
En Marcelo es mostra plenament sorprès davant la indiferència dels habitants de l’illa amb la gran quantitat de plàstics i deixalles amb la qual conviuen, “ells esperen que arribi un Déu, que encara no li han posat nom, i ho netegi tot de cop. Alguns n’hi diuen govern, d’altres ajuda internacional... Però ningú fa res al respecte”. El jove barceloní es veu perplex davant l’actitud dels illencs però es mostra més contundent encara quan se li pregunta sobre la conscienciació que tenim els ciutadans d’Europa, “és impossible imaginar-s’ho, no es pot ni pensar, no es concep des de Catalunya el que hi ha aquí, que no existeix el concepte contenidor!”.
El projecte d'en Marcelo
En Marcelo ens explica que rep ajudes per part del consell municipal i la secretaria del govern nacional, a qui es va dirigir en una primera instància i els va explicar el seu projecte i les iniciatives que volia implementar. “Volíem destinar un dia de neteja a nivell generalitzat de tota l’illa i, per altra banda, instal·lar papereres urbanes”.
Una de les primeres iniciatives que van portar a terme va ser la de pintar amb pintura antioxidant antics barrils de petroli per utilitzar-los com a contenidors de deixalles a les platges amb el text de “use me”, “utilitza’m”.
Sri Lanka viu un moment complicat
El passat 21 d’abril, uns bombardejos van impactar l’illa on viu en Marcelo, uns fets que van commocionar i afectar tota la població.
De cara a un futur pròxim, en Marcelo té previst tornar a finals de juliol a Barcelona. A Sri Lanka engegarà un projecte d'ampolles amb filtres incorporats per contribuir a la sostenibilitat i reduir el consum d’ampolles de plàstic.
El jove explica que li agradaria poder estudiar relacions internacionals per desenvolupar idees de negoci i poder enviar recursos econòmics a Sri Lanka. És una idea que té en ment per poder-hi tornar sempre que ho desitgi i fer d’aquest indret un espai més sostenible i saludable.