Avís de "risc hidrològic" al riu Ter per les fortes pluges al Ripollès. Cap a les tres de la tarda d'aquest dissabte, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha informat que el Ter, a l'altura de Sant Joan de les Abadesses, ha superat el llindar d'alerta. El cabal ha arribat als 35 metres cúbics per segon, quan fa dos dies en portava només 2,5. "Prudència i no us apropeu a la llera del riu ni a punts baixos. Tampoc creueu guals", ha advertit l'ACA. Per la seva banda, Protecció Civil ha avisat del risc hidrològic: "Molta precaució en zones inundables, eviteu creuar rius i rieres. La força de l'aigua pot arrossegar persones i vehicles".

⚠️ Perill per tempestes i aiguats de matinada a Catalunya: on i quan plourà diumenge?

 

En un comunicat d'aquest dissabte a la tarda, l'augment del cabal del riu podria afectar zones baixes i punts d'encreuament del riu en aquest tram, així com provocar inundacions en algunes parcel·les rústiques i afectar àrees properes al riu. Amb la previsió de pluges de les pròximes hores, el cabal seguirà augmentant. D'altra banda, el riu també ha passat amb molta més aigua de l'habitual a Ripoll, sense superar el llindar d'alerta. A les cinc de la tarda, el cabal era de 63,3 m³/s, deu vegades més que divendres a la mateixa hora. A les xarxes socials, alguns usuaris han compartit imatges del Ter a Camprodon:

Es manté l'alerta Inuncat

Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), fins a les tres de la tarda han caigut 58 per metre quadrat a la vall de Núria (Ripollès), així com 94 mm al Puig Sesolles (Vallès Oriental) i 57 mm a Olot (Garrotxa). "A grans trets, han caigut entre 20 i 50 mm entorn de la serralada Transversal, Montseny i sector oriental del Pirineu i Prepirineu", han afegit, després d'haver comunicat que "continuen formant-se ruixats que circulen de sud a nord". "Tot i que n'hem trobat a qualsevol punt del país, i en general són febles, continuen caient fent de forma més persistent al nord-est del territori", han conclòs.

Protecció Civil ha decidit mantenir la fase d'alerta del pla Inuncat per la previsió d'acumulació i d'intensitat de pluja a partir d'aquest dissabte vespre, i fins diumenge migdia a tot el país. En un llarg comunicat, ha recordat que el Meteocat manté la previsió d'acumulació de pluja fins diumenge al matí a les comarques del terç nord. "El llindar representatiu de 100 litres per metre quadrat en 24 hores es podrà superar sobretot a zones elevades del Pirineu, en especial del vessant sud, al Montseny, a la Serralada Transversal i al massís de l'Albera. D'altra banda, es podrà acumular més de 40 cm de neu nova per sobre dels 2.200 metres", ha afegit. 

Pluges intenses de matinada

En la mateixa línia, Protecció Civil ha assenyalat que l'episodi d'acumulació de pluja anirà acompanyat durant la matinada d'un episodi d'intensitat que començarà durant les últimes hores d'aquest dissabte a les comarques de l'extrem sud-oest de Catalunya. Durant la matinada, es podrien superar els 20 litres per metre quadrat en 30 minuts a tot Catalunya. Els xàfecs aniran acompanyats de tempesta i de ratxes fortes de vent. Es preveu vent de Llevant durant la matinada, que es transformarà en sud-est, Xaloc i sud a partir del matí, amb onades de fins a 2,5 metres (maregassa) al litoral central i nord, i mar de fons notable de component est. Amb tot, el pla Procicat està en prealerta per fort onatge.

Tornant als cabals de rius i embassaments, es farà seguiment amb l'ACA, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX). El pantà d'Ulldecona continua desembassant el volum d'aigua que rep, l'embassament de Portbou té les vàlvules de descàrrega obertes a causa del nivell elevat i la previsió de pluges, i el pantà de graus també ha començat a desembassar. Per la seva banda, el centre de control de Barcelona Cicle de l'Aigua, SA (BCASA) ha informat sobre la fase de prealerta del Pla d'Emergència del Parc Fluvial del Besòs per inici de crescuda del riu Besòs i la previsió que a 2-12 hores es produeixi possiblement el desbordament del canal central a la zona d'ús públic del parc, amb el seu conseqüent tancament parcial.

Incidències per les pluges

La CHE també ha informat que, a partir de la segona meitat d'aquest dissabte, es preveuen increments de cabals en diverses conques dels rius pirinencs. "Caldrà seguir amb atenció els cabals menors i barrancs de la província de Lleida, on les pluges intenses podrien generar crescudes sobtades i importants", ha expressat Protecció Civil. Els rius Noguera Ribagorçana, Noguera Pallaresa i Segre experimentaran crescudes ordinàries, que podrien arribar a ser extraordinàries en alguns punts amb majors acumulacions. Els embassaments pirinencs ajudaran a mitigar les crescudes en els trams baixos, mentre que el riu Garona augmentarà el seu cabal (amb menor intensitat). El cabal del riu Ebre es mantindrà al voltant dels 400 m³/s, amb possibles increments la setmana vinent.

El telèfon 112 ha rebut, fins a les 15 hores, un total de 148 trucades que han generat 93 expedients relacionats amb les pluges intenses, principalment des de les comarques del Vallès Oriental, Barcelonès i Vallès Occidental. Els municipis que han originat més trucades han estat Barcelona, Cardedeu, Tagamanent, Llinars del Vallès i Badalona. La majoria dels expedients han estat relacionats amb incidents de trànsit i obstacles a la via, així com amb inundacions. El Servei Català de Trànsit ha informat que, a la tarda, es mantenia tallada la GI-542 entre Osor i Sant Hilari Sacalm (Selva) per una esllavissada. En aquest sentit, els Bombers de la Generalitat han rebut, des de divendres a les vuit del vespre fins a aquest dissabte migdia, 92 avisos. Cinquanta dels avisos han estat a la Regió d'Emergències Metropolitana Nord, 23 a la de Girona, deu a la Sud, vuit a la Centre i un a la de Lleida. La majoria dels avisos han estat per retirar arbres caiguts a la via pública, per treballar en petits serveis per inundacions produïdes per la pluja, o per esllavissades. Els Bombers també han realitzat serveis de caràcter preventiu, amb la inspecció d'alguns punts inundables, cap d'ells important.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!