La Fiscalia ha presentat un recurs perquè es torni a obrir la investigació contra els regidors de Badalona que van atendre els ciutadans el 12 d'Octubre passat. Fa quinze dies que el jutge va arxivar el cas en no veure-hi delicte.
L'Ajuntament havia d'obrir el 12 d'Octubre i va proposar als treballadors anar a la feina voluntàriament. Una denúncia del PP va fer replantejar tota la situació i finalment els regidors del govern van decidir atendre la ciutadania. En l'atenció als mitjans el matí del 12 d'Octubre a les portes de l'Ajuntament el tinent d'alcalde José Téllez va estripar davant les càmeres una còpia de la interlocutòria judicial que els prohibia obrir l'Ajuntament.
Avui el Ministeri Públic ha presentat un recurs a l'arxiu del cas, on insisteix en el delicte de desobediència perquè els regidors "van decidir atendre el públic dins l'Ajuntament" i "els investigats van omplir formularis impresos que constaven a l'edifici d'El Viver, que constitueixen d'acord amb la legislació administrativa sol·licituds d'iniciació del procediment administratiu" i que van presentar per al seu registre el dia 13 d'octubre.
La fiscal contra el jutge
La fiscal Yaisa Betancor Díaz arremet contra el jutge i les valoracions que va fer en la interlocutòria on arxiva el cas: "El jutge, per tant, prèviament a analitzar quins eren els actes prohibits, qualifica de "performance" els actes concrets realitzats pels investigats".
En el seu escrit el Ministeri Públic remarca la contradicció que veu sobre l'obertura de l'Ajuntament. A ulls del jutge, no es va obrir, però detalla les mateixes declaracions dels acusats que admetien que sí que estava obert:
"Sosté la resolució impugnada que la conducta desplegada pels investigats durant el matí del dia 12 d'Octubre no va suposar obrir l'Ajuntament al públic: perquè no es van encendre els llums, ni funcionaven els ordinadors, perquè els ciutadans van entrar per la porta reservada al personal, perquè les portes d'accés als ciutadans van romandre tancades i amb el cartell de tancat, perquè no accedien lliurement sinó acompanyats per un dels investigats i perquè no es va realitzar cap acte administratiu".
I segueix:
"Clarificador és anar més enllà de la tesi sostinguda per l'instructor i acudir a les pròpies declaracions dels investigats en el mateix moment de comissió dels fets, extretes dels dvd que hi ha en les actuacions aportats pels mitjans de comunicació a requeriment judicial:
"Obrir per atendre la ciutadania, agilitzar algun tràmit, hi ha moltes consultes i informació, volíem obrir l'Ajuntament per fer això" (Sr Tellez)
"Estem atenent al públic perquè exercim el nostre dret de representació política" (Sr Lladó)
"Hem fet un exercici de normalitat que no ens deixen fer, hem fet això perquè hem tingut una interlocutòria. Aquí a Badalona hem decidit això "" Hem recollit suggeriments i queixes i tenim algunes instàncies que demà es registraran perquè tinguin la tramitació que pertoca "(Sr Lladó)
"El que havíem previst que fessin els treballadors públics ho estem fent els càrrecs electes, atendre a la ciutadania, si alguna cosa es pot resoldre ... només volíem obrir per atendre la ciutadania, agilitzar tràmits" (Sr Tellez)".
Betancor s'agafa a la tesi que "hi ha una manifestació explícita i contundent" per part dels regidors. I destaca les declaracions que es van fer el dia abans, quan va arribar la prohibició, durant la roda de premsa on primer es va dir que acataven la decisió del jutge: "Al principi van decidir acatar la resolució judicial, per això van comunicar que atendrien el públic fora de les instal·lacions de l'Ajuntament, el que revela que la comprensió de la resolució judicial va ser clara i diàfana".
Argumenta així que sabien perfectament què volia dir el jutge amb la seva prohibició, desacreditant les declaracions dels regidors on al·legaven que la ordre judicial no era concreta: "Si estimaven que l'ordre no era clara, van haver de sol·licitar el seu aclariment". I rubrica: "La democràcia es basa no només en la divisió de poders sinó en la submissió de tots a l'imperi de la llei i al compliment de les resolucions judicials".
Les frases de la fiscal
1.- "El compliment de les resolucions judicials és un pressupòsit indispensable per a l'estabilitat del sistema”.
2-. La democràcia es basa no només en la divisió de poders sinó en la submissió de tots a l'imperi de la llei i al compliment de les resolucions judicials".
3.- "Si estimaven que l'ordre no era clara, van haver de sol·licitar l'aclariment"
4.- "El jutge, per tant, prèviament a analitzar quins eren els actes prohibits, qualifica de "performance" els concrets actes realitzats pels investigats".