Badalona ha cremat el Dimoni 'de la inflació i l'increment de preus' en la tradicional Nit de Sant Anastasi. Més de 115.000 persones es van aplegar ahir divendres a la nit al passeig marítim i a la platja dels Pescadors per celebrar l'acte més emblemàtic de les Festes de Maig badalonines. Al voltant de les 22 hores, veïns i visitants van aplegar-se al passeig de la Rambla per gaudir d'una novetat de les festes d'enguany, un espectacle de més de 200 drons amb llums de colors que van sobrevolar la ciutat fent figures al cel relacionades amb la ciutat. La Nit de Sant Anastasi va continuar amb el piromusical i el moment estel·lar de la nit va ser la Cremada del Dimoni 'Apugem els preus', dissenyat per Cristian Jerónimo, i una al·legoria crítica directa contra l'augment constant de la cistella de la compra.

Després de la cremada del Dimoni, la celebració es va traslladar al passeig Marítim, on prop de 65.000 persones van assistir als concerts de festes d'Abraham Mateo i Stay Homas. El dispositiu de seguretat va estar format per 183 efectius de la Guàrdia Urbana de Badalona, Mossos d'Esquadra, SEM i Protecció Civil, un 70% més pel que fa al 2023.

Espectacle amb drons a les Festes de Maig de Badalona / ACN

La Cremada del Dimoni és una de les tradicions més emblemàtiques de les Festes de Maig de Badalona. La nit de Sant Anastasi, el 10 de maig, entre la Rambla de Badalona i la platja, es crema una gran figura d'entre 12 i 15 metres d'un dimoni, davant d'una gran colla d'espectadors que gaudeixen de l'espectacle de les flames. Cada any s'escull el dimoni amb el concurs "¡Crema'l tu!" que organitza l'ajuntament badaloní. Si aquest any el tema ha estat la inflació, el 2023 va ser el dimoni "Sense fums", de la badalonina Àgata Gil. Construït amb formes geomètriques, era una al·legoria de la zona de baixes emissions.

El concurs ‘Crema'l tu!' d'aquest 2024 ha estat marcat per la polèmica després que el govern local, encapçalat per l'alcalde Xavier Garcia-Albiol, exclogués del jurat seleccionador la Comissió de Festes i altres associacions culturals de la ciutat. L'oposició va titllar la decisió del govern d'acció de censura, mentre que l'executiu es va defensar adduint que aquest cop volia formar un jurat de caràcter més professional. Amb la modificació del jurat, l'Ajuntament en va deixar fora els representants de la Comissió de Festes, de l'Escola d'art i del Consell dels Infants.

Abans de la cremada del Dimoni 2024 / ACN

Una tradició amb més de 80 anys d'història

La tradició de la cremada del Dimoni té més de 80 anys d'història. La primera va ser l'any 1940, a on es creuen el carrer del Temple i el carrer Roca i Pi.  Des de 1955 es crema sempre a la platja de Badalona. La tradició sorgeix d'una iniciativa de la Cofradia de Sant Anastasi i l'historiador Josep Maria Cuyàs per revitalitzar la vida cultural i social de Badalona després de la Guerra Civil. Entre el 1940 i el 1999, el disseny i construcció del dimoni ha estat al càrrec de diversos artesans, entre ells Miquel Xirgu pare i Miquel Xirgu fill, o el decorador Domènec Giró; però des del 1999, l'Ajuntament de Badalona convoca cada any el concurs "Crema'l Tú", per escollir el Dimoni.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!