Poques vegades tots els grups d'un parlament han votat a favor d'una iniciativa, i poques vegades hi ha unanimitat entre tots els polítics. Però avui, tots els partits de les Illes Balears han signat una declaració institucional presentada per MÉS Menorca per demanar al govern espanyol mantenir l'horari d'estiu.
Ja fa anys que diferents moviments socials demanen mantenir-lo. Illes amb claror ha estat la plataforma més coneguda que ha canalitzat la qüestió i en aquests darrers anys ha sumat molts suports. L'argument per mantenir l'horari d'estiu durant tot l'any és que les Illes "són les primeres en veure la sortida del sol, però també les primeres en veure com es pon".
En la declaració s'exposa, a més, que la diferència entre, per exemple, el que triga Galícia a veure marxar el sol i les Balears pot arribar a ser de 50 minuts i per això reclamen un "horari lògic, racional i natural per treure el màxim benefici a un recurs tan apreciat".
Decisions obsoletes
La declaració pretén deixar clar que la proposta "no té a veure amb un tema identitari o de diferenciació cultural", sinó que l'objectiu és "evitar el malbaratament energètic i aprofundir en la racionalització d'horaris". En aquest sentit, denuncia que el fet de pertànyer a un fus horari determinat "respon a decisions polítiques de caire industrial totalment obsoletes a dia d'avui".
Precisament per això exposen que "la societat moderna, en constant canvi i evolució, necessita que les hores de sol s'adaptin al seu temps lliure" i asseguren que els beneficis que obtindrien tindrien a veure amb diferents àmbits com la salut, la família o les relacions socials. "La llum solar és clau per a la nostra salut i el nostre estat d'ànim", sentencien.
Indústria avisa
Les Balears "no pot modificar o mantenir de forma unilateral l'horari". El Ministeri d'Indústria ha advertit així el govern balear que no pot tenir tot l'any l'horari d'estiu perquè això està regulat a nivell europeu en una directiva de la pròpia Unió Europea.
Concretament, apareix a la novena directiva del Parlament Europeu i del Consell de la Unió, que s'aplica des del 2001 de manera indefinida.
Espanya es va incorporar a aquesta directiva mitjançant el Reial Decret 236/2002 de l'1 de març, però s'aplica a diferents països des del 1981.