Agents rurals de la Generalitat i tècnics de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM) han alliberat en aigües profundes, després de sis hores de treball, una balena de cinc metres varada a la sorra del delta de l'Ebre.
La balena és de l'espècie Cuvier (Ziphius cavirostris), amb bec, i va quedar encallada ahir dissabte a la zona del Trabucador del delta, d'on ha estat rescatada gràcies a la col·laboració ciutadana. Després de comprovar les seves mesures, es va saber que fa cinc metres i no quatre, com es va dir inicialment, i que és una femella.
El CRAM ha informat avui diumenge a les xarxes socials que els seus membres i els agents rurals van intentar alliberar-la després de treure-la de l'arenal, però va tornar a quedar encallada en un altre punt de la badia. Aprofitant un canal marí de la platja del Traducador, produït pel temporal Glòria de el passat mes de gener, s'ha pogut portar l'animal fins a mar obert, on va reprendre el seu camí.
Gràcies a la col·laboració ciutadania trobem una balena amb bec de Cuvier (Ziphius cavirostris) que ha quedat varada al Trabucador, al delta de l'Ebre.
— Agents Rurals (@agentsruralscat) May 23, 2020
Té una longitud d'uns quatre metres. És una troballa important atès que és una espècie vulnerable. @territoricat pic.twitter.com/kJyWtmXBTe
Els tècnics van comprovar en el sorral que l'animal, tot i portar hores encallat, presentava força i bon to muscular, i que segurament va acabar a la platja per desorientació.
En aigües més profundes, els tècnics van comprovar també la seva bona capacitat natatòria, i una flotabilitat i condició respiratòria adequades tot i que "no es descarta que l'animal pugui tornar a encallar en les pròximes hores". Per això, s'ha donat avís a Salvament Marítim i a el cos de Bombers perquè estiguin atents davant de qualsevol albirament.
"Fet inusual"
La presència de l'animal al delta, assenyala la Fundació CRAM, és "un fet inusual" ja que aquesta balena és d'"una espècie de cetaci d'aigües profundes".
L'organització assenyala, a més, que es dona la circumstància que ahir, l'ONG Xaloc de València va rebre les imatges d'uns pescadors en què es veia una balena de la mateixa espècie nedant de forma erràtica davant de la costa del municipi de Vinaròs, a Castelló.
"Atès que aquests albiraments són poc freqüents, i és estrany que aquests animals estiguin a prop de la plataforma continental -afegeix-, és important poder esbrinar si es tracta d'un sol exemplar solitari o d'un grup d'animals, per tal d'aclarir les causes de l'encallada".
Els tècnics ressalten que les dades científiques que es disposen d'aquesta espècie de cetacis "són molt escassos, ja que passen gran part de la seva vida en grans profunditats".
Aquests cetacis, expliquen, són especialment sensibles a la contaminació acústica, com la que pot causar un terratrèmol submarí, maniobres militars o prospeccions sísmiques, entre d'altres.
Els tècnics han destacat que "per això, és molt important que qualsevol albirament d'aquest tipus de fauna es notifiqui a través del 112 per aportar informació que pugui resultar rellevant".