L'accent a la paraula solo ha desencadenat una guerra dins la Reial Acadèmia Espanyola (RAE). Aquest divendres es va saber que la RAE havia acceptat que l'adverbi solo ('només') podia tornar a estar accentuat, una decisió que arribava després de 13 anys de reivindicació per part de diferents escriptors. Hores més tard, però, el compte de Twitter de la institució anunciava que això no era ben bé així. "El punt aprovat en el ple del 2 de març no modifica la doctrina de l'Ortografía de 2010. Fins i tot ho expressa de manera més clara: 1. Es manté l'obligatorietat de no accentuar l'adverbi solo i els pronoms demostratius quan no existeixi risc d'ambigüitat", van comunicar. Una resposta contundent que va produir reaccions de rebuig cap a la RAE, i alguns ja han advertit que el pròxim ple serà "tempestuós".
Les xarxes socials han evidenciat aquest conflicte, que porta gairebé 13 anys vigent dins la institució, des que la RAE va decidir canviar l'escriptura de solo, retirant-ne l'accent. Entre aquells que van saltar en contra de no accentuar la paraula hi ha Arturo Pérez-Reverte, que va assenyalar que la RAEInforma està dirigida "per un acadèmic anti-accentista". En una piulada, encara va escalfar més l'ambient acusant "el director del departament d'Espanyol al dia de la RAE" de donar "informació esbiaixada i inexacta". "Ahir, en el ple de la RAE es va aprovar una modificació important. El ple del pròxim dijous serà tempestuós", va augurar Pérez-Reverte, que en tot moment s'havia mostrat satisfet de poder tornar a accentuar la paraula solo. De fet, després del ple de la RAE en què es va aprovar aquesta novetat, l'escriptor va assegurar que tots els acadèmics havien estat d'acord en introduir-la, ja que permet un ús "més raonable" de l'accent.
Pérez-Reverte no va ser l'únic que va criticar públicament l'explicació publicada per la RAE a les xarxes socials. L'autor de Reina Roja, Juan Gómez Jurado, va afirmar que aquesta situació "demana revolució", mentre que l'escriptor César Pérez Gellida va fer broma, apuntant que veu "un inici preciós de conflicte lingüístic entre antiaccentistes i accentistes ortodoxos".
Solo o sólo?
Fins ara, la RAE determinava que la paraula solo, tant si és adverbi com adjectiu, no havia de portar accent, segons les regles generals d'accentuació. En aquest sentit, la institució assegurava que, encara que anteriorment es recomanés l'ús d'accents per distingir si es tractava d'un adverbi o un adjectiu, no era necessari, perquè en casos d'ambigüitat gairebé sempre es podia resoldre pel mateix context. Així doncs, la recomanació general era no accentuar la paraula, però era optatiu en casos de risc d'ambigüitat.
Aquesta norma, segons es va debatre en el darrer ple de la RAE, provocava que en exàmens oficials o similars fos el criteri del professor el que determinés si era necessari que portés accent o no, penalitzant així el criteri de la persona que s'examinava. Davant d'aquesta situació, la RAE va proposar dijous passat despenalitzar aquesta accentuació i tornar a la normativa anterior. Una decisió que, segons ha quedat comprovat, s'haurà de tornar a debatre i negociar en el pròxim ple de la institució, després de la guerra generada.