El col·lectiu de Catalans per la Independència ha desplegat aquest migdia una bandera estelada negra de no-rendició, utilitzada en el setge de Barcelona el 1714, a la plaça 1 d’octubre de Sant Carles de la Ràpita, al Montsià.
Segons a presidenta de l’entitat, Maria Mas, l'objectiu és anar per tot Catalunya, tal com van fer a Vic fa uns mesos, per "intentar mobilitzar la gent, mantenir a la gent amb l'esperit de lluita perquè nosaltres el que volem és aconseguir la independència".
En aquest sentit, ha explicat que aquesta plaça de la Ràpita va ser l'escenari de moltes imatges de "la policia pegant a la gent tot i tenir les portes obertes" durant l'1-O, "van venir a escarmentar la gent i exhibir la seva força", ha continuat.
Durant l'acte, que ha comptat a més amb el suport dels CDR, Voluntaris per la República, Escamots Catalans i altres col·lectius, s'ha fet una lectura d'un manifest on, entre altres coses, han reivindicat el paper de les Terres de l'Ebre en la lluita per exercir el dret a l'autodeterminació:
"Els catalans sempre hem parlat de Països Catalans, sempre ens hem referit a les diferents contrades catalanes. Però sovint hem obviat les Terres de l’Ebre i la seva gent, una terra dura i tendra, forta i amable. Una terra que fa molts anys que pateix el càstig de l’ocupació: el transvasament, el perill que corre la biodiversitat del Delta...", ha començat Mas. "Qui no els va oblidar van ser les forces d’ocupació espanyoles el Primer d’Octubre i van sembrar el terror amb l’odi que duien al cor contra els rapitencs i rapitenques i tota la gent de les Terres de l’Ebre que estan en lluita permanent per sobreviure, per mantenir la seva manera de viure, la cultura local, la identitat...", ha continuat.
D'altra banda, també ha carregat contra la classe política catalana: "no ens decebeu més. Donarem suport a totes les accions que ajudin el poble, com un sol braç alçat, a recuperar els carrers. I, si cal, us passarem per sobre. No podem admetre que els egoismes partidistes passin per sobre del nostre objectiu: la independència de Catalunya.
Aquesta entitat va ser la promotora del pacte que van signar els partits independentistes abans de les eleccions del 14 de febrer pel qual es comprometien a què, "en cap cas", es pactaria "la formació de govern amb el PSC"
La bandera de la no-rendició
La bandera de la no-rendició, ja utilitzada en l'Edat Mitjana, es va tornar un mite el 1714, gràcies a les cròniques i els gravats que es feren del setge, popularitzats durant la Renaixença.
La versió actual, que data del 2014, és una modernització i s'hi ha incorporat un estel.