Es recupera la tradició de les cartes catalanes. Òmnium Catalunya Nord ha editat un nou joc de cartes acompanyat d'un llibret amb regles per recuperar aquesta tradició. Els jocs de cartes catalanes, tal com es coneix a la Catalunya Nord, no són exclusives del Principat. De fet, són les que comunament s'anomenen "baralla espanyola" i estan presents en tota l'àrea mediterrània. Històricament, Perpinyà era una de les capitals on es produïa aquesta indústria, fins al tancament de la casa Dessoris el 1880. El disseny de les cartes dels perpinyanesos s'ha anat mantenint al llarg de la història amb algunes lleugeres evolucions, fins que el 2023 la casa que les fabricava, la casa Ducale, també va tancar, i durant dos anys no s'han tornat a distribuir a la Catalunya Nord. El president d'Òmnium Catalunya Nord, Guillem Dalmau, va intentar comprar els drets, però l'empresa que els posseeix s'hi va negar i també va advertir que no tenien cap intenció de tornar-les a editar. 

Redisseny de les cartes

Davant la negativa de l'empresa, Òmnium ha creat un nou dibuix inspirat en les últimes cartes fabricades a Perpinyà per la casa Dessoris a finals del segle XIX, amb col·laboració de la il·lustradora de Sabadell Pam LeBrú. Els 2.000 paquets de cartes que ha fet Òmnium s'han imprès a Catalunya, en concret a Anglès, i ja s'han començat a distribuir a cafeteries i comerços. El cost total de la iniciativa ha estat de 20.000 euros, que compta amb el suport de moltes entitats de la Catalunya Nord, entre les quals hi ha Milles, les associacions Aire Nou de Baó, el Grup Rossellonès d'Estudis Catalans i l'Escola de català d'El Voló. A més, també hi han col·laborat institucions públiques, com el Consell Departamental i l'Oficina Pública de la Llengua Catalana i, finalment, el compromís tant de la Llibreria Catalana com de la botiga Visca de Perpinyà de vendre els nous paquets de cartes catalanes.

El cost del paquet de cartes serà de 10 euros, i a part de la baralla, també s'ha fet una guia amb les regles d'onze jocs amb la intenció de recuperar el costum de jugar. Fins ara, les cartes es venien soles i per aprendre un joc nou, com el truc, el flor, el tuti o la gata mixa algú havia d'explicar-lo. A partir d'ara, tothom podrà aprendre els jocs gràcies a la guia amb les normes. 

El nou disseny de les cartes catalanes / ACN

Retorn de la tradició 

Diversos locals, com la Brasserie Milles de Toulouges i l'associació PUNTO G, que fins i tot organitza tornejos de truc a Céret, ja han fet la seva reserva anticipada de les noves cartes catalanes. Les noves generacions podran aprendre a jugar amb aquesta baralla, gràcies al fet que tant La Bressola com les escoles Arrels proposen tallers d'iniciació al truc. Segons ha detallat a 3Cat un mestre de l'ensenyament públic i bilingüe de Céret, Arnaud Demoulin, les cartes també s'utilitzen a l'aula: "Em permet demanar als alumnes de parlar en català i de practicar la llengua amb una activitat cultural". 

A Céret, l'associació Punto G organitza un torneig de truc cada dimarts al vespre per recuperar la tradició. En les primeres jornades hi assistien menys d'una dotzena de veïns, però el fet d'organitzar-ho a un espai públic com el bar Le Pablo ha facilitat que augmenti el nombre de jugadors. Fins i tot, aquesta associació va organitzar un campionat de truc l'any 2018.