Dimecres 5 de setembre. Dos quarts d'una de la matinada. Diverses persones s'enfronten amb pals a un grup de turistes al carrer de Ferran. No hi ha ni detinguts ni ferits però l'aldarull desperta els veïns de la zona, que ho graven.

Dimarts 4 de setembre, també a dos quarts d'una de la matinada, tres lladres atraquen un turista a puntades de peu al carrer dels Banys Nous, al barri Gòtic. Tampoc hi ha denúncia policial. L'única constància és la que queda enregistrada per una veïna, la Joana, que farta de les contínues baralles i batusses decideix denunciar-ho a les xarxes.

Dijous 30 d'agost. Quarts de 7 de la tarda. Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana desmantellen el narcopís més gran de la zona, un niu de narcotràfic situat al carrer d'Agustí Duran i Sanpere, on hi havia la seu d'Edicions 62. En el moment de l'operació estava en ple funcionament.

Moment en què els Mossos i la Guàrdia Urbana intervenen al narcopís del Raval / Foto: @mossos

Així podríem seguir remuntant-nos a tot l'estiu perquè setmana rere setmana els problemes d'inseguretat al districte de Ciutat Vella augmenten.

Diverses entitats i associacions de veïns denuncien la inseguretat d'un districte —format pel Raval, el Gòtic, la Barceloneta i Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera (aquests últims, menys conflictius)— que cada cop és més perillós. Una d'aquestes entitats la formen els veïns de l'Illa Robadors-Picalquers-Roig, un grup molt actiu a través dels xats de Whatsapp que difon tots els aldarulls que passen al barri.

Pel seu portaveu, l'Ivan Rivera, que fa més d'11 anys que viu al barri, la inseguretat els últims temps "ha empitjorat". Assegura que pateixen dos mals: el de la prostitució i el dels narcopisos i en culpa especialment l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, de qui diu que "acabarà el mandat sense que hagi vingut aquí a entrevistar-se amb nosaltres". Aquest veí de 67 anys és molt crític amb Colau: "És clar que no ens treu la prostitució del carrer de Robadors! Si els fa costat, si s'entrevista amb elles... com ha de venir amb nosaltres després?".

Quan es tanca un narcopís, se n'obre un altre. No hi ha voluntat política", diu el portaveu de l'Illa RPR

Si la prostitució és un problema gros, no ho és menys el dels narcopisos, contra el qual fa més d'un any que lluiten: "El problema és que quan en tanquen un se n'obre un altre", afirma aquest activista, alhora que diu indignat que "no hi ha voluntat política. El que cal és una parella de policies passejant pel carrer".

Justament, el problema del narcotràfic ha dut la plataforma veïnal 'Acció Raval' a elaborar un mapa dels punts actius de venda de droga al barri. A través del seu compte de Twitter ha difós un plànol que amb el títol de "Ruta decadent del Raval" situa els llocs on es pot adquirir la droga. S'hi marquen 21 narcopisos, si bé és cert que alguns, com el del carrer d'Agustí Duran i Sanpere, han estat clausurats fa pocs dies.

Un home dorm en una cadira al mig del carrer al barri del Raval

Segons un dels seus membres, Ángel Cordero, "malgrat tot, estem millor que l'any passat". Aquesta plataforma va comptar, el 2017, una setantena de narcopisos. Ara n'hi ha poc més de vint. Tot i la davallada, Cordero diu que "no estem bé" i és per això que demana una major implicació de la Generalitat i de Justícia per atacar "l'arrel del problema", que és "la via d'entrada de la droga". Diu que han notat més presència policial, però afirma que "més policies i més pressió" tampoc resol el problema, "el trasllada". Una de les solucions, diu, passa per donar "més recursos" als consumidors i a les entitats que treballen amb els drogodependents.

S'ha d'atacar l'arrel del problema: si posem més policies i més pressió, només el traslladem", assegura un membre d''Acció Raval'

Per a 'Acció Raval' és molt important actuar sobre els grans propietaris de pisos buits, és a dir bancs i fons voltor: "Molts cops els propietaris dels narcopisos són ells. Si evitem els desnonaments, evitem que hi hagi habitatges buits i, per tant, evitem que els ocupin narcotraficants", explica.

Cordero diu que no se sent insegur i no descarta que darrere de la proliferació de vídeos sobre actes vandàlics que corren per la xarxa s'hi amaguin interessos polítics. "He vist gent amb càmeres buscant xeringues. Abans te les trobaves a cada passa, ara ja no". 

Tot i les darreres baralles, des de l'Ajuntament de Barcelona, fonts oficials asseguren que s'està fent "una ingent feina policial" per combatre l'incivisme i la inseguretat. El consistori posa de nou el focus sobre el govern català, perquè assegura que no és la Guàrdia Urbana qui té competències en matèria d'ordre públic i seguretat ciutadana: "És competència dels Mossos d'Esquadra".

Protesta dels veïns de la Barcelona davant l'augment de la delinqüència / Foto: G.R

Aquest estiu s'han destinat 56 nous agents al districte de Ciutat Vella per combatre la delinqüència i en especial els problemes derivats dels narcopisos. Des de principi d'any s'ha actuat contra 53 locals on es venia i consumia droga i s'han detingut una setantena de persones relacionades amb aquesta activitat.

A banda de la pressió policial, l'Ajuntament també té en marxa diversos plans que fan una feina preventiva. Són el Pla de Veïnatge del Districte i el Pla de Xoc de Drogues del barri del Raval

A la Barceloneta, més delinqüència

A la inseguretat ja coneguda dels barris del Raval i el Gòtic s'hi ha afegit aquest estiu la de la Barceloneta que, a través de tres manifestacions al mes d'agost, ha protestat per l'augment de la delinqüència, dels robatoris i del tràfic de drogues en petites quantitats.

En aquest indret s'ha reforçat la presència de la Guàrdia Urbana, s'ha millorat la coordinació amb la comissaria dels Mossos d'Esquadra i s'ha demanat a la Conselleria d'interior que estigui "a sobret" de les denúncies dels veïns. Segons dades municipals, aquest any s'han tancat sis narcopisos.