No hi ha hagut sorpreses i, tal com es va acordar en la comissió d’urbanisme, el plenari ha acordat obligar els promotors immobiliaris a reservar un 30% del sòl de les noves construccions a habitatge protegit. Això afectarà les edificacions de més de 600 m2, ja siguin d'obra nova o de reforma.
Als vots favorables ja sabuts de Barcelona en Comú, ERC, PSC i els regidors no adscrits Gerard Ardanuy i Juanjo Puigcorbé, s’hi ha afegit el del PDeCAT, que ahir ja va avançar que donaria suport a la mesura, i la CUP. Ciutadans s'ha abstingut i el PP hi ha votat en contra.
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, visiblement emocionada, ha donat les gràcies a les entitats que han impulsat la mesura: la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, el Sindicat de Llogaters i la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, totes elles presents al plenari. “Heu anat molt per davant de l’administració”, ha dit alhora que ha reconegut que li hauria agradat tirar-ho endavant “només arribar al govern”. Colau ha declarat que avui no era un dia per fer “retrets” i que espera que “es mantinguin les majories” que s’ha visibilitat aquest matí.
El regidor del grup Demòcrata, Jordi Martí, hi ha donat suport després "d'intensificar" el diàleg i els acords amb BComú. Tot i així ha advertit que la mesura "no soluciona el problema de l'habitatge" i ha convidat l'alcaldessa a fer-la extensible dins l'àmbit metropolità.
Des d’Esquerra Republicana, el regidor Jordi Coronas ha demanat “generositat” al sector privat després que alguns promotors ja hagin anunciat que pensen recórrer la mesura: “Intentem no posar més traves al tema de l’habitatge”.
Ciutadans per la seva banda s’ha abstingut sobre l’obligatorietat de destinar el 30% del sòl a habitatge públic perquè considera que la mesura és “provisional” i premeditada perquè “no se n’han avaluat les possibles conseqüències”. En canvi, ha votat favor de convertir Barcelona en àrea de tempteig i retracte.
Jaume Collboni, des del PSC, ha acusat Colau de manca de "planificació" pel que fa a l'habitatge i ha senyalat que l'alcaldessa havia fracassat en el seu principal "caball de batalla". Malgrat això, hi ha donat suport.
El Partit Popular hi ha votat en contra i també ha recordat a Colau el seu fracàs en habitatge.
La CUP, també molt crítica amb la mesura, finalment hi ha donat suport.
Encara queda camí per fer
Després de rebre el suport del plenari, la modificació del Pla General Metropolità s’haurà de sotmetre a l’aprovació definitiva de la subcomissió d’Urbanisme de Barcelona que depèn de la Generalitat i que n’ha de determinar la seva legalitat. L’Ajuntament calcula que gràcies a aquesta mesura, la ciutat guanyarà 334 pisos protegits nous a l’any i creu que més de la meitat s’ubicaran en els barris més cèntrics. També s’ha donat llum verda al dret de tempteig i retracta a tota la ciutat, així doncs, l’Ajuntament tindrà el dret a compra preferent de determinats immobles o solars que estiguin a la venda.
seguira ampliació