La ràtio d'allotjaments d'Airbnb per habitant a Barcelona és de les més altes d'Europa, amb prop de 12 habitatges per cada 1.000 persones. La ciutat està per sobre de Roma (10), Londres (7) o Madrid, però per sota de París (28) i Florència (24).
Aquestes són algunes dades recollides en un estudi que ha elaborat la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya amb la col·laboració de l'Institute Nacional de la Recherche Scientifique de Canadà.
Les zones amb més concentració d'ofertes de lloguer són la part nord-oest de Ciutat Vella, la Vila de Gràcia i algunes zones de l'Eixample, sobretot la Sagrada Família. En aquests barris, més del 10% dels habitatges s'anuncien al portal. A més, algunes seccions censals de la Dreta de l’Eixample, Sant Pere i Santa Caterina i la Ribera registren més del 30% de conversions d'habitatges en allotjaments d'Airbnb.
Els efectes d'Airbnb
Publicat a la revista Applied Geography, l'estudi constata que la forta presència d'allotjaments d'Airbnb en zones com el Raval, el Poble-sec, la Barceloneta, Sant Pere i Santa Caterina i la Ribera ha provocat una pèrdua de la densitat de la població, així com un increment dels preus de l'habitatge usat d'entre el 68 i el 133% en el període 2012-2018.
Segons conclouen els investigadors, la ciutat de Barcelona requereix un sistema de regulació d'aquests allotjaments més estricte, una revisió de les llicències d’habitatge turístic i noves polítiques urbanes per fer front a la massificació i al fort creixement d’aquest tipus d’arrendament a la ciutat.