Barcelona rebutja i condemna de manera "rotunda" l'atac a un bus turístic per part de l'organització Arran que va tenir lloc ahir a la Vila Olímpica. Tots els grups tret de la CUP ―Arran hi està vinculada― han donat suport a una declaració institucional que s'ha llegit a la comissió d'Economia i Hisenda. El text refusa, també, "tots aquells actes vandàlics" contra els interessos turístics de la ciutat. A més, la comissió s'ha compromès a actuar amb fermesa i "emprendre totes les accions legals" que estiguin al seu abast per denunciar els fets i exigir-ne les responsabilitats.
La moció l'ha impulsat el grup municipal del PDeCAT i ha comptat amb el suport de Barcelona En Comú, ERC, Ciutadans, PSC, PP i els dos regidors no adscrits; la CUP, per la seva banda, ha senyalat que és una declaració que no s'hauria "de llegir". En una piulada a Twitter la formació ha denunciat el que considera una "criminalització":
La declaració reconeix que la realitat del turisme "és complexa" i que la integració d'aquesta activitat a la ciutat "no està exempta" de problemes. L'escrit posa de manifest que en els darrers anys, "s'ha donat ales a discursos que fomenten la turismofòbia i el rebuig a tot allò relacionat amb l'activitat turística", un fenomen que ja va obligar l'estiu de l'any passat a crear una comissió extraordinària.
El col·lectiu Arran va irrompre ahir en un bus turístic a la Vila Olímpica i va omplir-ho de fum. També hi va penjar una pancarta en la qual es podia llegir "Aturem la massificació turística als Països Catalans". Barcelona no va ser l'únic indret on l'organització va emprendre una acció contra el turisme, també ho va fer a València. També va fer una acció similar a Palma.
El model turístic és "insostenible" segons Arran
Arran ha emès un comunicat on denuncia que el model turístic actual "no beneficia la majoria de la població" perquè està dissenyat "únicament i exclusiva en base als interessos econòmics de la classe que ens explota". Reconeixen que el turisme "genera feina" però que no es pot basar l'economia catalana en un sector "finit i insostenible". Denuncien les condicions laborals de les persones que hi treballen que cobren "feines en negre, jornades infinites i hores no pagades" i alerta d'un sistema que permet els propietaris cobrar "cada cop més diners pels habitatges que lloguen".
Entre les mesures que proposen hi ha la d'aturar les llicències per hotels i empreses vinculades al turisme, prohibir plataformes com Airbnb, limitar el nombre de creuers i expropiar empreses com Port Aventura, l'hotel Vela o el centre comercial Las Arenas.