"S’ha acabat!” i “Cap agressió sense resposta” han estat algunes de les reivindicacions que s’han cridat en la manifestació del 25-N, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, aquest dissabte a la tarda a Barcelona. Hi han participat unes 6.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, que amb els seus crits i tambors de la batucada han animat un passeig de Gràcia a vessar de ciutadans, de compres i que han aprofitat un tram tallat del passeig de Gràcia per fer-se fotos amb les llums de Nadal, i també amb la protesta feminista.
La convocatòria, impulsada per Novembre Feminista, ha començat cap a quarts de set de la tarda a la cruïlla entre passeig de Gràcia amb l'avinguda Diagonal i ha acabat passades les vuit del vespre amb la lectura del manifest i actuacions a la plaça Universitat. Hi havia participants amb els mocadors palestins per donar suport a les dones de Gaza i Cisjordània contra els atacs d’Israel, tal havia proposat aquest espai de Ca la Dona que treballa per erradicar les violències masclistes. “Free Palestine!” i crits contra Israel, també s’han escoltat en la protesta, reivindicativa i pacífica.
Reivindicacions
Les components de l’Escola Escandalera han animat tot el recorregut de la manifestació i han tornat a fer percussió amb molta energia i ritme per donar pas a l’acte de plaça Universitat. Lola Majoral i Arantza Labuena han estat les encarregades de presentar l’acte final, un cop la manifestació ha arribat a la plaça Universitat.
"El 25 de novembre ens apleguem, internacionalment, per denunciar les violències masclistes i reivindicar la força de dones, lesbianes i trans. Aquesta és una revolta feminista", diu el manifest de Novembre Feminista, que han llegit diferents dones, com integrants del Club de Futbol Europa.
S’ha fet una crida a fer "front en comú a les diverses formes i expressions de les violències masclistes", des de la violència institucional, fins a les violències digitals o econòmiques, i s’ha defensat tota mena de col·lectius, especialment les dones migrades i pobres o sense recursos. S’han inclòs parlaments del grup de dones palestines, regularització Ja, Stop violències a Andorra, i de dones de l’Afganistan, l’Iran, Kurdistan i d’Ucraïna.
Abans, el grup DonaBeat ha fet una Performance, que ha fet emmudir la concentració. Sense parlar, les dones han fet gestos de dolor, tapant-se la boca amb les mans, el coll, les orelles, les mans al pubis... fins que un tambor imitant el batec del cor, pum- pum, pum- pum, les reviu i les fa cridar i reivindicar-se: "Som dones rebels!", "Ningú ens farà callar!"
El lema de Jenni Hermoso
Aquest any el lema del 25-N és “S'ha acabat! Prou de violències masclistes!”. És el “s’ha acabat!” que van usar les jugadores de la selecció espanyola de futbol per titular el manifest que van fer públic aquest estiu per expressar el trencament amb relacions de poder i discriminació sexual i laboral, que va esclatar arran del petó a la boca no consentit que va fer l'expresident de la RFEF Luis Rubiales a la campiona del món Jennifer Hermoso, en la celebració oficial de la final del Mundial Femení 2023, acció que s’investiga a via penal, com un delicte d’agressió sexual, i també en l’administrativa.
Precisament, l’advocada Laia Serra, en una entrevista a ElNacional.cat exposa que l’actitud de les jugadores de futbol ha estat trencar amb uns estereotips fins ara acceptats socialment, i que, a partir d’ara no són consentits. La penalista hi manifesta que les violències vers les dones formen part de l’actual cultura social, i que “el masclisme ha iniciat una contraofensiva a l’ecosistema digital” en sentir-se atacat o davant el reconeixement d’uns drets a les dones, que no consideren igualitaris.
Entitats de dones d’altres ciutats, com ara Reus, l’Hospitalet de Llobregat i Begues també han convocat i fet manifestacions per aquest 25 de novembre.