Un llaç vermell gegant s'ha desplegat aquest diumenge a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per commemorar el Dia Mundial de la Sida, que enguany reclama "bloquejar l'estigma". Des del Comitè 1D s’ha escollit un lema per posar el focus en la importància de comptar amb referents inspiradors en la lluita contra el VIH, ja que segons l'enquesta 'VIH i discriminació' 2024, el 56% les persones seropositives denuncia haver patit discriminació, i la meitat d'haver-ne rebut en el darrer any.
"Calen referents positius en l'àmbit públic i comunitari per inspirar altres persones amb VIH i acabar amb l'estigma que pateixen", ha afirmat la seva copresidenta, Marta Melgosa. La discriminació que denuncien es produeix majoritàriament en l'àmbit de la Salut (45%) i en l'àmbit dels Serveis Socials o l'Administració (21%).
Es calcula que unes 35.000 persones viuen amb VIH a Catalunya, i és per això que des del Comitè 1D volen ajudar a crear referències positives i inspiradores, i també espais segurs lliures d'estigma i discriminació on no haver d'amagar la condició de seropositiu. "Que les persones amb VIH es puguin sentir segures arreu per poder visibilitzar-se, si així ho desitgen", ha precisat el també copresident del Comitè 1D, Mario Robles.
Més referents positius de malalts de VIH
Robles aposta per una major "formació i sensibilització" de la societat a través de l'educació, la cultura o els mitjans de comunicació. "Hem de crear referents positius de persones amb VIH en les produccions de ficció literària, televisiva i cinematogràfica", ha afegit.
"L'Administració ha de ser també una aliada necessària", ha puntualitzat, i exigeix a la Generalitat que el Pacte Social contra l'estigma i la discriminació de les persones amb VIH vagi acompanyat d'una dotació pressupostària "adequada i suficient" per a la seva posada en marxa, desenvolupament i seguiment.
Salut creu que "no trigarem molt" a tenir una vacuna contra la sida
La consellera de Salut de la Generalitat, Olga Pané, que aquest diumenge ha participat dels actes Dia Mundial de la Sida, ha expressat que confia que la ciència respondrà i que "no trigarem molt" a aconseguir una vacuna contra la sida.
Pané ha subratllat que quan va començar l'epidèmia de la sida, la malaltia es va usar per fer un "judici global a la manera de ser de les persones", i que aquest fet va servir per convocar tant als científics com a la societat en general, per a fer front a aquesta visió. "Si no és per aquesta conjunció d'esforços entre la societat civil, les organitzacions no governamentals i les administracions públiques, no hauríem arribat ni a meitat del camí", ha assegurat la consellera.
També ha tingut unes paraules envers els malalts de VIH, el president de la Generalitat, Salvador Illa, que en una piulada al seu compte d’X, ha dit que fa falta “més prevenció i més corresponsabilitat” i ha fet una crida a lluitar “contra l’estima i la discriminació”, recordant que les persones VIH+ en tractament i amb càrrega viral indetectable “no poden transmetre el virus”.
9 de cada 10 no denuncien els casos de serofòbia
L'enquesta 'VIH i discriminació' 2024 publicada per Comitè 1D assenyala que un 51% dels enquestats que viuen a la ciutat de Barcelona ha patit discriminació a raó del VIH, i que un 31% de les persones també afirmen haver patit discriminació per LGTB-fòbia, un 23% per racisme o xenofòbia, un 23% per altres situacions derivades de la salut i un 15% per drogodependències. No obstant això, un 88% dels enquestats no ha denunciat les situacions de discriminació que ha patit (un 90% en el cas de les dones). De les persones enquestades que no han denunciat les situacions de discriminació, un 39% no ho ha fet perquè considera que no serviria per a res i un 12% per por a les conseqüències.