Són dos quarts de dotze del matí, cau un sol de justícia i els primers turistes comencen a arribar al Port Vell. Ja hi ha una cinquantena de manters concentrats en tan sols 200 metres, els que separen la Fira d'Artesans del passeig Joan de Borbó, el tram on hi ha els restaurants que envolten el Museu d'Història de Catalunya.
Al llarg del matí, la xifra de venedors ambulant il·legals no para de créixer i desenes de manters que baixen a la parada de metro de la Barceloneta es col·loquen al llarg del passeig; a les dues del migdia ja en són 200 i ningú diria que dimarts a la tarda una operació policial conjunta entre la policia portuària i els Mossos d'Esquadra va intentar posar fi a la seva presència. De res va servir, al cap d'uns minuts tornaven a ocupar les voreres i aquest matí ningú recordava ja l'actuació dels agents. "Només volem treballar i guanyar-nos la vida. Deixeu-nos en pau", diuen.
"Les operacions policials són un paripé"
El passeig dels manters és a tocar de la Fira d'Artesans. Una pancarta on s'hi pot llegir "Prou venda il·legal" separa els dos ambients: l'il·legal i el legal.
L'Àngels García és una de les firaires que està farta de la presència dels manters i de la inacció del govern municipal. "Sí, ahir va venir la policia, però és només un paripé perquè al cap de 10 minuts ja hi tornen a ser". És molt crítica amb l'alcaldessa Ada Colau, a qui acusa de viure en una "altra realitat": "Quan sento la Colau dient que a Barcelona no està autoritzada la venda ambulant il·legal i que no es permetrà cap espai d'impunitat penso: apaga y vámonos!".
L'oposició tampoc se salva de les crítiques: "Aquests tampoc fan res", diu. Opinió que comparteixen la resta de firaires que alhora remarquen que no tenen cap problema amb els manters, el problema és amb el "sistema": "Nosaltres paguem impostos i uns autònoms. És competència deslleial", diuen.
Estan tips de sentir que uns i altres venen productes diferents, que el tipus de client és diferent: "A mi em compren turistes que vénen carregats amb vambes i bosses de mà falses", assegura una firaire de bijuteria.
El president de l'Associació d'Artesans de Palau de Mar, Eduard Oriol, afirma que en els darrers tres anys, des que Colau és alcaldessa, la situació s'ha agreujat. "Ens vol fer creure que és un problema social, i amb aquesta excusa cada cop n'hi ha més". L'entitat agrupa 21 parades d'artesania i explica que n'hi ha dues que pleguen perquè és insostenible. Una d'elles ven ventalls pintats a mà però uns metres més enllà un venedor il·legal també en ven per només un euro.
Mentre expliquen el seu cas, el passeig és un degoteig constant de manters carregats amb maletes que s'instal·len al llarg de tot el voral. Ho fan davant l'atenta mirada de dos agents de la Guàrdia Urbana que tenen com a única missió "vetllar perquè els venedors il·legals no entorpeixin la venda dels artesans". "Hi ha dies que n'hem contat fins a 1.000", asseguren.
Els manters continuen inamovibles al passeig Joan de Borbó i al vestíbul de plaça Catalunya. Això, malgrat que des del 2016, el govern català, l'espanyol, els ajuntaments de diverses localitats, els Mossos d'Esquadra, la policia local, la policia portuària i el síndic de greuges, Rafel Ribó, es reuneixen periòdicament per abordar aquesta qüestió. La darrera trobada, que es va celebrar la setmana passada, tampoc va aportar cap solució. Ribó va alertar de la persistència del problema i Barcelona va traslladar la solució al govern espanyol demanant novament permisos de treball temporal per als immigrants. El govern municipal es va felicitar d'haver aconseguit que 130 persones hagin trobat una feina gràcies a polítiques cooperativistes.
El mes passat, l'alcaldessa Ada Colau va intentar tirar endavant una declaració institucional de condemna a la venda ambulant il·legal que no va arribar al plenari per manca de consensos. Tampoc ho va fer la proposta dels grups de l'oposició. No és estrany, doncs, que a la ciutat la Plataforma d'Afectats per la venda ambulant il·legal, que agrupa 40 entitats, estigui literalment emprenyada amb l'Ajuntament de la ciutat.