L’extresorer del Partit Popular, Luis Bárcenas, ha declarat aquest dilluns a l’Audiència Nacional i ha admès que el PP disposava d'una 'caixa B' –malgrat que no s'hi ha referit en aquests termes– que tant ell com l'extresorer del PP Álvaro Lapuerta controlaven a través d'una comptabilitat "extraoficial" o "extracomptable" que "reflecteix uns ingressos d'unes persones que volen ajudar el partit i unes despeses".

Bárcenas ha reconegut que ell és autor de part de les anotacions d'aquesta comptabilitat paral·lela. "Hi havia determinats donatius que rebíem i el senyor Lapuerta i jo anotàvem qui lliurava les quantitats i l'ús que se'n feia", ha dit abans d'insistir que eren "donatius que no tenien caràcter finalista" però que "no es comptabilitzaven oficialment".

Alhora, Bárcenas ha insistit que ni ell mateix ni el PP van rebre diners a canvi d’adjudicacions de l’empresari Francisco Correa: “Nego la major i la menor” i ha assegurat que el PP “tenia una comptabilitat extracomptable”, però al mateix temps ha volgut matisar que aquesta no es tracta “d’una comptabilitat en B”.

“Els empresaris entregaven diners al partit per donar-li un cop de mà sense esperar res a canvi”, alhora que ha negat qualsevol tipus de cobrament d’empresaris a canvi de contraprestacions.

Rajoy i Correa

Bárcenas ha assegurat que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, és qui va decidir tallar la relació del PP amb les empreses del capitost de la Gürtel, Francisco Correa, després de ser avisat per un empresari de les seves activitats il·lícites.

"Van fer un atac envoltant a Correa", ha assegurat davant el tribunal que el jutja per la seva relació amb la trama. A partir d'aquest avís, que va arribar al president de mà de l'amo de Liqües i del seu gendre, Bárcenas va rebre ordres de donar per finalitzats tots els contactes.

Segons l'opinió de Bárcenas, a Correa "se li va pujar al cap" el nivell de relacions que tenia al PP que el feien sentir com una persona important. "Era cada dia al partit i per això el partit havia de fer el que ell digués", ha assegurat.

Bárcenas, que s'ha assegut a la cadira reservada als acusats acompanyat d'un maletí gruixut del qual ha extret diverses carpetes, ha explicat en l'arrencada de la seva declaració que la seva trajectòria laboral s'ha centrat en activitats empresarials en banca i en grups privats.

"Durant un període de temps he estat el gerent d'Aliança Popular primer i després del PP fins a l'estiu del 2009. Vaig estar cobrant fins al mes de gener de l'any 2013", ha dit.

Quant als seus ingressos per aquestes activitats a Espanya, Bárcenas ha explicat que està "tot declarat, absolutament tot". "He tingut en liquiditat un saldo important durant pràcticament tota la meva vida", ha posat de manifest.

La fiscal Concepción Sabadell ha iniciat el seu interrogatori inquirint sobre la trajectòria tant de l'extresorer popular com la de la seva dona Rosalía Iglesias, cosa que ha provocat un petit enfrontament amb l'acusat, que s'ha queixat que el ministeri públic no segueix l'ordre del seu escrit d'acusació. "Jo sóc qui fa les preguntes", ha tallat la fiscal.

Restauració d'art

Pel que fa a les activitats de la seva dona, ha explicat que es dedicava de manera "menor" a la restauració de mobles antics i l'art i no generava per aquestes funcions grans beneficis. "Els ingressos els gestionava jo", ha destacat.

La representant d'Anticorrupció ha preguntat també pel pagament de les despeses corrents del dia a dia: compra, perruqueria, farmàcia... "Imagino que si comprava aspirines, pagava en efectiu", ha dit i ha afegit que a la compra hi ha anat "poc". "La realitat és que jo no tinc despeses", ha destacat.

La intenció de la fiscal era centrar la necessitat d'efectiu del matrimoni, ja que entre 2002 i 2012 no s'han detectat sortides de líquid dels seus comptes. Per Bárcenas, aquesta dada ha de ser "un error", ja que –ha dit– feia disposicions en els seus dipòsits, principalment del compte del Banc Popular.