Google posa en marxa la seva eina gratuïta d'intel·ligència artificial (IA), Bard, que ja ha arribat a Espanya. Des d'aquest dijous, Google ha posat a disposició la seva nova eina per a tota la Unió Europea, que arriba dos mesos més tard que a la resta del món. Bard incorpora més de 40 idiomes, entre els quals estan l'espanyol, portuguès, àrab, xinès i hindi, quan fins ara només es podia interactuar amb aquest xatbot en anglès, japonès i coreà. El director de Gestió de Productes de Google, Jack Krawczyk, ha assegurat que Google ja està treballant per incorporar el "català i l'euskera". "Hem treballat per portar-los al mercat, però encara estem entrenant-lo" perquè el sistema sigui capaç de respondre coses amb sentit en l'idioma que se li sol·licita. 

Com funciona Bard? 

La nova eina d'intel·ligència artificial de Google és capaç de generar textos semblants als del ChatGPT. L'usuari pot interactuar amb missatges escrits per sol·licitar respostes o solucionar problemes. Neix amb la intenció de competir més de prop contra Bing, l'eina de IA de Microsoft potenciada per la tecnologia d'OpenIA, que des d'un primer moment es va poder utilitzar en diversos idiomes, entre altres l'espanyol. 

Altres de les noves funcions de Bard és que els seus usuaris podran "escoltar la resposta" que li doni el xatbot. "Això és especialment útil si desitges sentir la pronunciació correcta d'una paraula o escoltar un poema o un guió", explica Krawczyk, en un comunicat. A més, també es podrà configurar perquè contesti de quatre maneres diferents: senzill, llarg, curt, professional o informal, malgrat que, de moment aquesta funció només estarà disponible en anglès. A partir d'avui, els usuaris de Bard podran "ancorar i canviar el nom de les converses" que han tingut amb el xatbot. 

Respostes en castellà

Google està treballant per incorporar la resta de llengües que es parlen a l'estat espanyol, tot i que, de moment només es pot fer servir en castellà. Romina Stella, la cap de producte responsable de Bard, ha explicat en una taula rodona amb periodistes que aquest model és capaç de reproduir i entendre l'espanyol col·loquial de tots els països hispanoparlants. 

"Personalment, moltes vegades li demano que em doni una resposta en espanyol de l'Argentina o que em doni una resposta en un altre espanyol i *Bard pot generar aquest contingut, fins i tot em contesta amb expressions col·loquials argentines", ha apuntat Stella. L'argentina assentada a Califòrnia, a més, ha destacat que la raó per la qual Bard pot fer això és pel model de llenguatge (LLM) de Google, PaLM 2 que inclou més de 100 idiomes i ha estat entrenat en 20 llenguatges de programació.