La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) s'ha llevat aquest dimecres amb accessos tallats tant per carretera com des de l'estació d'FGC, barricades a les portes de les facultats i piquets informatius. L'acció ha estat impulsada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i la Coordinadora d'Assemblees d'Universitats (CAF) en el marc de la primera de les dues jornades de vaga feminista al campus de Bellaterra per denunciar els recents casos d'assetjament sexual per part de professors al centre universitari. La jornada d'aquest dimecres es concentra únicament a la UAB, però de cara a dijous s'estendrà a la resta d'universitats del país per reclamar complicitat per part de les institucions a l'hora de perseguir i castigar els casos.

Piquets a la UAB

L'acció de protesta ha arrencat cap a les 6:00 hores, col·locant els contenidors del campus en alguns dels accessos principals per carretera per evitar l'entrada dels vehicles. Tanmateix, el personal de seguretat de la universitat, amb la col·laboració dels Mossos d'Esquadra, han retirat uns quants. Amb tot, no s'ha evitat que els grups dels col·lectius organitzadors s'hagin situat en els accessos per barrar el pas ocupant la carretera. En el cas de la sortida de vehicles del campus, han informat els conductors del motiu de la protesta, i se'ls ha deixat sortir.

Un dels accessos al campus de la UAB a Bellaterra tancat per la protesta / ACN

Un altre dels punts claus de la protesta ha estat la plaça Cívica, on s'ha evitat l'accés posat contenidors a la sortida de l'estació d'FGC. En aquest lloc s'hi ha viscut un moment de tensió cap a les 7:00 hores, quan una persona s'ha encarat amb els piquets exigint el seu dret a circular lliurement pel campus davant la negativa dels protestants, fet pel qual ha acabat girant cua. Els accessos a les facultats també han quedat bloquejades amb mobiliari del mateix edifici, com cadires i taules. En el moment d'entrar, s'ha informat les persones que hi volien accedir del motiu de la vaga, i generalment se'ls ha deixat entrar, tot i que se'ls ha advertit que a l'interior la majoria de classes estaven suspeses.

Barricada a la porta d'accés de la facultat de Veterinària / ACN

Vaga feminista a les universitats

La d'aquest dimecres és la primera de les dues jornades vaga feminista que s'han convocat a la UAB. Aquesta és exclusiva del campus de la UAB, tot i que de cara a dijous es preveu iniciar al campus de Cerdanyola i desplaçar-se a mig matí cap a Barcelona per sumar-se a la manifestació convocada al centre de la ciutat. La portaveu del SEPC a la UAB, Laura Pinyol, adverteix que "avui estem trencant la normalitat del campus per denunciar els casos de professors agressors, a la UAB se n'han conegut dos, un a Lletres i un altre a Ciències, però no són casos aïllats". En aquest sentit, recorda que també s'han fet públics casos a la Universitat de Girona, a la Pompeu Fabra o a l'Institut del Teatre: "No és violència puntual", diu. A més, ha denunciat que des de la universitat no es fa prou per perseguir els casos denunciats "no només ens ofereixen protocols inefectius, insegurs i llargs, sinó que entorpeixen el procés". 

És per aquest motiu que el moviment estudiantil ha posat en marxa una plataforma on, de manera anònima, es poden denunciar presumptes casos d'assetjament a les aules. "Hi ha un munt de casos silenciats perquè els protocols no funcionen", adverteix Sofia Ginesta, portaveu de la CAF de la UAB. "Sabem que hi ha professors que han comès agressions i que hi ha assetjament, i demanem que això canviï, perquè hem vist alumnes que han canviat de carrera per motius com aquest", assenyala. Ginesta assegura que aquests casos s'agreugen per una estructura del "sistema patriarcal" en què el professor, per ser home, exerceix un "rol de poder" sobre la víctima. És per tot plegat que defensa el moviment estudiantil com a eina per posar en comú l'experiència compartida i crear "espais segurs" per a l'alumnat que ha estat víctima i per a la comunitat estudiantil en general.