Bars i restaurants han d’oferir aigua de l’aixeta de franc als seus clients com a alternativa a l’aigua embotellada. Aquesta obligació ha entrat en vigor aquest dilluns 11 d'abril després de la publicació dissabte al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) de la Llei de Residus i Sol Contaminats per a una Economia Circular. L’objectiu de la nova mesura és fomentar el consum d’aigua no embotellada i reduir així l’ús de plàstics.
La nova llei estableix que "els establiments del sector de l'hostaleria i restauració s'haurà d'oferir sempre als consumidors, clients o usuaris dels seus serveis, la possibilitat de consum d'aigua no envasada de manera gratuïta i complementària a l'oferta del mateix establiment”. Igualment, preveu que les administracions públiques fomentaran el consum d'aigua potable amb fonts i envasos reutilitzables.
Obligació
La possibilitat de poder consumir aigua de l’aixeta de forma gratuïta havia estat reclamada des de fa anys. Fins ara era decisió de cada bar o restaurant poder oferir aquesta possibilitat. El Ministeri de Transició Ecològica ja va recollir la mesura a l’avantprojecte de llei de residus, si bé ha trigat gairebé dos anys a entrar en vigor. Amb l’objectiu de reduir el consum de plàstics ja hi ha locals que serveixen l’aigua en ampolles o guerres, que reomplen amb aigua de l’aixeta, en molts casos filtrada prèviament. Es tracta, això sí, d’un servei pel qual es fa pagar al client. Ara, amb la nova llei, els establiments estan obligats a facilitar sempre aigua de l’aixeta.
La Llei de Residus i Sol Contaminats per a una Economia Circular recull també un nou paquet de mesures fiscals, que entraran en vigor l’1 de gener del 2023. Hi ha previstos dos nous impostos: el de producció de plàstics d'un sol ús i el de dipòsit de residus en abocador.
Venda a granel
Igualment, aquesta llei preveu la prohibició de vendre alguns plàstics d'un sol ús, com tàpers de menjar per a consum immediat, bastonets, gots i coberts. Per a fomentar entre els consumidors l’adquisició de productes sense plàstics, la normativa obligarà als establiments de més de 400 metres quadrats -supermercats i hipermercats- a dedicar almenys el 20% del seu espai a productes sense embalatge, amb venda a granel o a través d'envasos reutilitzables. Totes aquestes mesures seran aplicables a parir de l’1 de gener del 2023, igual que el nou paquet de mesures fiscals que preveu la Llei de Residus i Sol Contaminats per a una Economia Circular. Hi ha previstos dos nous impostos: el de producció de plàstics d'un sol ús i el de dipòsit de residus en abocador.