Gran troballa la que ha fet un equip de científics egipcis i nord-americans: han descobert una nova espècie de superdepredador que va viure a Àfrica fa 30 milions d'anys. Els científics s'han topat amb el fòssil d'un crani en molt bon estat en una excavació arqueològica a Egipte. La descoberta ha permès descriure aquesta nova branca que forma part d'un grup de mamífers, els hienodonts. En declaracions al 324, Josep Maria Robles, investigador especialista en carnívors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, ha explicat que "a partir d'unes restes excepcionals, com seria la troballa d'un crani sencer, es descriu un nou membre del grup dels hienodonts provinent del continent afroaràbic, on trobar aquest tipus de restes d'aquest ordre és molt complicat".

El bastetodon

L'exemplar ja té nom, bastetodon, escollit en honor a la deessa egípcia Bastet, i segons Robles, presenta unes característiques úniques com les dents i les mides i formes del crani. L'especialista assegura que recorda una hiena actual. Segons Robles, "aquest nou fòssil també dona més informació sobre les relacions filogenètiques, tan dintre del grup dels hienodonts com d'altres famílies i ordres del mateix llinatge", i se sap que es van moure entre els continents afroaràbic i europeu. L'autor principal de l'article sobre la descoberta, Shorouq Al-Ashqar, ha recordat el crit d'emoció que va fer el membre de l'equip que va descobrir el crani i ha afirmat que la troballa és "un somni per a qualsevol paleontòleg de vertebrats".

El nou carnívor descobert tenia unes dents molt esmolades i una mandíbula molt forta, fet que el convertia en un temible depredador de primats, d'hipopòtams i elefants. El bastetodon es va situar al capdamunt de la cadena tròfica entre els depredadors més temibles, durant l'època en què els humans eren semblants als micos i encara estaven evolucionant. Els cataclismes climàtics i els canvis tectònics a Àfrica van propiciar l'entrada d'altres espècies i van canviar les condicions ambientals, fet que va acabar causant l'extinció del bastetodon

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!