Bastión Frontal ja està organitzat a Catalunya. Amb l’aturada de tot fruit del confinament per la pandèmia de coronavirus, l’any 2020, el barri de San Blas de Madrid, i l’espai d’Hogar Social, va ser el caldo de cultiu perfecte per al naixement d’un moviment d’extrema dreta, Bastión Frontal. Ara avancen per tot l’Estat, amb Catalunya com a un dels objectius, i vigilats pels Mossos d’Esquadra, després de dos anys desplegant-se i anar sumant militància ultra.

L’objectiu d’aquest grupuscle —que tot i tenir pocs mesos de vida, ja s’han vist involucrats en diversos problemes amb la justícia i la policia— passa per expandir-se per tot Espanya i ja tenen grups actius a Catalunya. Fa poques setmanes van fer una jornada de formació i propaganda a la zona de Lleida, en una casa rural i amb un dels líders de Bastión Frontal, i ara estan activats per trobar i posar en marxa una seu a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Aquest moviment ultranacionalista espanyol, que s’autodefineix com ni de dretes ni d’esquerres, té un marcat perfil nacionalsocialista que beu també de la teoria del reemplaçament o el supremacisme blanc, en una contraposició frontal, i fins i tot violenta, a les teories progressistes i globalistes “per la identitat i la justícia social”. Entre els líders de l’organització hi ha la coneguda Isabel Medina Peralta —"El jueu és el culpable”— i Rodrigo Miguélez de la Peña —detingut per haver agredit un company de files seu en un concert al País Valencià—. “Nacionalistes” i “patriotes”, asseguren, estar contra la Constitució del 1978, que abona les elits que controlen els partits i les autonomies. Bastión Frontal coincideix amb Vox en alguns dels seus posicionaments, però en reneguen per haver caigut a la “trampa” dels partits.

Bastión Frontal a Lleida
Imatge de la trobada de Bastión Frontal a Lleida, difosa al canal de Telegram de l'organització

Sota el lema “Creure, Obeir, Combatre”, l’organització ja compta, asseguren, amb unes 200 persones per tot Espanya, i ara tenen Catalunya i la seva capital com a objectiu. “Catalunya és una nació mil·lenària que està patint els efectes del globalisme”, van assegurar, quan es van presentar, per primer cop, encara sense organització, a Barcelona. Ara les coses han canviat, ja tenen estructura activa a Catalunya i la policia catalana ha activat el seu radar.

Jornada “cultural i esportiva” a Lleida

Ara mateix són el grup d’extrema dreta que més preocupa, per la seva organització i la seva activitat, si bé, de moment, i segons fonts de les brigades d’Informació dels Mossos d’Esquadra, no han sobrepassat la línia del Codi Penal, si més no, la seva delegació catalana. La policia, però, els té sota la seva lupa. Per si se segueixen organitzant, per si segueixen aconseguint suports a Catalunya i per si finalment cometen cap tipus de delicte, poder-los tenir identificats i saber qui són per portar-los davant de la justícia.

Els Mossos d’Esquadra van seguir de prop la trobada que van fer el passat dissabte 21 de maig en una casa rural de l’Alta Ribagorça. Hi va participar una dels líders de l’organització, Armando Bastión, que va fer una conferència sobre el paper de l’OTAN com un “element desestabilitzador d’Europa”. L’editor Juan Antonio Llopart, vinculat a grups d’extrema dreta també va participar de les jornades a Lleida. A més, la trobada va comptar amb la participació d’uns dels líders de Tenesoun, un grup “identitari, nacionalista i alternatiu” de França, amb qui comparteixen ideologia antiglobalista, que van explicar quina és la situació, segons ells, a la zona de la Provença, a França.

Tot i l’estètica paramilitar de la trobada, per les fotos que ells mateixos van difondre pels seus canals, la policia emmarca la jornada en només en propaganda ideològica, sense organització ni acció, de moment. Sí que els analistes de la policia catalana han tingut accés a imatges on es veuen els participants a la jornada fent tallers de defensa i arts marcials.

Objectiu: Barcelona i trobar líder

L’objectiu de Bastión Frontal a Catalunya, després d’haver creat aquest grup actiu a Ponent, que han actuat amb accions de propaganda —pintades i cartells— a Lleida capital i també a Tàrrega, ara passa per l’àrea metropolitana. L’estratègia s’emmarca a posar en marxa un local social de l’organització a Barcelona o en algun dels seus feus a l’àrea metropolitana, com Terrassa o Sabadell, segons les informacions recollides per la policia que segueix la pista a aquesta autodenominada “organització juvenil”.

Isabel
Una de les líders de Bastión Frontal, Isabel Peralta, amb l'escut de la formació al braç esquerre / Cedida

A Catalunya, l’espai que ocupa Bastión Frontal és el mateix que a la resta de l’Estat. Els militants, amb molt contingut ideològic i amb formació de militància, tenen entre 15 i 25 anys, molts d’ells venen de classe treballadora i barris empobrits, el caldo de cultiu idoni per passar-se a una autodenominada “resistència”. 

Tal com apunten els Mossos d’Esquadra, l’objectiu és ordir una seu social, però els especialistes de la policia catalana no amaguen que la millor “seu” que tenen aquests grups, i també Bastión Frontal, és internet, les xarxes socials de font oberta i canals tancats de Telegram, que també vigilen, i que fan servir per difondre propaganda de més fons i organitzar-se. Entre les vigilàncies digitals i les prospeccions policials, els Mossos també tenen entre les seves missions identificar els líders, quina dependència orgànica pacten amb Isabel Medina Peralta i Rodrigo Miguélez i quines aliances creen, a escala catalana, amb altres organitzacions d’extrema dreta.