A moltes llars de Catalunya, el tió és un dels grans protagonistes d'aquestes festes de Nadal, encara que també facin arribar regals el Pare Noel i els Reis d'Orient. Es tracta d'una tradició molt nostrada i única, que si bé a casa nostra està totalment assumida, arreu del món crida l'atenció, ja que resulta, a vegades, complicat d'explicar això de fer engreixar un tronc del bosc que arriba a casa i que la nit de Nadal caga detalls per a tota la família després que els nens li hagin donat uns quants cops de bastó. Tot plegat fa que sigui una tradició ben diferent i que persones d'arreu es quedin embadalides amb el tió. Ara, ha estat la BBC, un dels mitjans més reconeguts arreu del món, que ha volgut detallar a través de les xarxes socials en què consisteix aquesta i altres tradicions nadalenques d'arreu del planeta. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BBC News (@bbcnews)

Així, en una publicació a Instagram, el perfil internacional de la BBC, BBC World, que compta amb gairebé 24 milions de seguidors, ha recollit 9 tradicions d'arreu d'Europa, entre les quals el tió. "A Catalunya, els nens alimenten un tronc anomenat 'Tió de Nadal' amb dolços i li peguen amb un garrot", resumeix el mitjà públic britànic, obviant el fet que aquesta soca "caga" els regals després que els infants hagin cantat una cançó. Aquesta publicació de la BBC a Instagram ha tingut molt bona acollida, amb uns 130.000 m'agrades. A banda del tió, aquesta cadena té en compte 8 tradicions més, com ara el fet que a Noruega els infants deixen una espècie de "porridge" a una criatura fantàstica en forma de gnom anomenada Jul Nisse, o que a Itàlia sigui una bruixa anomenada La Befana qui porta dolços o carbó als infants el sis de gener. També destaquen que a Finlàndia ignoren el Pare Noel i és una cabra la que s'encarrega de portar els regals, i que a Suècia una nena presideix una desfilada en honor a santa Llúcia el 13 de desembre. Amb tot, també ha rebut alguns comentaris negatius per part dels seus seguidors neerlandesos que han denunciat errors en la publicació, relacionats amb la figura de Sinterklaas, Sant Nicolau. 

El tió, estrella als Estats Units 

No és el primer cop que un mitjà internacional es fa ressò de l'existència del tió a Catalunya. El 2018, The New York Times va publicar dues pàgines dedicades en exclusiva a aquest element tradicional català, en el qual explicava tots els detalls i la història que l'envolta. A banda, també va dedicar una petita part de l'article a explicar la figura del caganer, que també s'ha fet famosa arreu del món. En alguna ocasió, un fanàtic de Catalunya com és Viggo Mortensen ha arribat a explicar detalls sobre el tió també en la televisió nord-americana, però en el seu cas van agafar el significat en castellà de la paraula i van traduir-ho com a "Uncle Crapper", és a dir, "oncle cagador".