El director dels serveis jurídics de BBVA Espanya, Adolfo Fraguas, ha assenyalat aquest dijous a l'excap de seguretat del banc Julio Corrochano com a responsable de contractar l'excomissari José Villarejo, si bé ha dit que atès el seu escalafó no va poder fer-ho al marge de la direcció anterior. De la mateixa manera, ha suggerit que Francisco González també sabia alguna cosa.
Segons fonts jurídiques consultades per Efe, en la seva extensa declaració davant de l'instructor del cas Villarejo, Manuel García Castellón, Fraguas, que tornarà a l'Audiència Nacional un dia encara per concretar, ha responsabilitzat dels contractes amb l'expolicia a Corrochano i a l'exdirector de Riscos i Recuperacions Immobiliàries i expresident de Distrito Castellana Norte, Antonio Béjar, cessat després de la seva imputació.
De forma més tangencial ha exposat que una altra de les persones que podia estar al corrent era l'exconseller delegat del BBVA Ángel Cano, encara que -segons les mateixes fonts- de la seva declaració també es pot interferir que l'expresident de l'entitat Francisco González podia saber alguna cosa sobre això.
No obstant això, fonts jurídiques expliquen a Efe que el fet que l'antiga cúpula pogués tenir constància de les contractacions de determinats serveis, no implica que coneguessin qui els prestava ni de quina manera els feia.
García Castellón i els fiscals del cas han reprès aquest matí l'interrogatori que Fraguas va començar a prestar la setmana passada com a representant legal del banc, imputat com a persona jurídica pels pagaments de l'entitat a Villarejo per treballs d'espionatge.
En aquella ocasió, va romandre davant del jutge durant tres hores i mitja, i avui s'ha estès cinc hores més; segons fonts, haurà de ser citat un altre dia o més -encara per fixar- per completar l'interrogatori que està formulant la Fiscalia, per la qual cosa encara els queda preguntar als advocats personats en nom del banc.
La llarga compareixença, que avui s'ha prolongat fins entrada la tarda, s'ha centrant fonamentalment en el sistema de "compliance" o compliment normatiu del BBVA, investigat per suposat suborn, revelació de secrets i corrupció en els negocis, i si va complir els preceptes interns.
Referent a això, just després de concloure el seu primer dia de declaracions, fonts del banc que presideix Carlos Torres van reiterar el compromís de l'entitat amb la justícia, amb la qual asseguren haver col·laborat de forma "proactiva" des de l'inici de la causa aportant documentació i el propi informe "forensic" elaborat per Garrigues, Uría Menéndez i PwC.
"La nostra prioritat és l'esclariment dels fets, com hem fet fins ara. Som un banc amb forts valors i principis que guien el nostre comportament cada dia", va indicar llavors Torres.
Fraguas ha estat dels pocs que no s'ha acollit al dret a no declarar que li assisteix com investigat, com sí que han fet la major part dels imputats en aquesta causa -càrrecs actuals i passats del BBVA- amb l'argument que la peça en la qual s'investiga la relació del banc amb Villarejo continua sota secret.
González es desvincula de Villarejo
Va seguir així la mateixa línia l'expresident del BBVA Francisco González, que va optar per parlar per desvincular-se de l'excomissari i defensar l'actuació de l'entitat, més enllà d'alguna conducta individualitzada que, de confirmar-se, podria tenir retret penal, al·ludint fonamentalment a Corrochano.
La del BBVA és la novena peça del cas Tándem sobre els negocis de l'excomissari i gira entorn de les contractacions que hauria realitzat el banc des de 2004, quan la constructora Sacyr va iniciar un moviment per provar de prendre el control de l'entitat i que finalment no va tenir èxit.
El jutge García Castellón sospita que "la cúpula" del BBVA va consentir que es contractés Villarejo per a tasques d'informació i espionatge -hauria intervingut unes 15.000 trucades de polítics, periodistes, banquers i empresaris en vista del "benefici personal i empresarial" que li podien reportar.