Quan parlem de receptes el primer que ens ve al cap són les receptes de menjar, i quan pensem en un receptari ens l'imaginem de receptes amb explicacions detallades sobre com preparar platets suculents. El d’avui no és un receptari tradicional, i és que Los trucos de La Ordenatriz. Soluciones de la A a la Z para pequeños dramas domésticos, és un recopilatori de més de 130 receptes i explicacions sobre les taques més rebels, els problemes de neteja de la llar més comuns, les solucions a la roba destenyida... El Nacional.cat entrevista Begoña Pérez, coneguda a les xarxes, on té 1,6 milions de seguidors a Instagram, com La Ordenatriz. Begoña Pérez és la influencer de referència sobre ordre i neteja, i té una comunitat de més d’un milió de persones que, com si fos una Bíblia, acudeix al seu perfil per buscar trucs per ordenar a consciència i eliminar taques. En el que és el seu segon llibre, La Ordenatriz ens demostra que no hi ha ningú més ordenat que ella amb aquest recopilatori sobre les principals preguntes que els seus seguidors li plantegen diàriament; les solucions, com no podia ser d’una altra manera, estan ordenades alfabèticament. Parlem de tècniques d'ordre i de neteja amb La Ordenatriz, la Begoña Pérez.


Podem tenir la casa sempre ordenada?
No. La casa és per fer-la servir, i quan es fa servir, s'embruta i es desendreça. L'important és tenir les coses ben ubicades i amb lògica. Fem-ho amb un exemple: la cuina és una zona que s'embruta però a la vegada d'endreça fàcilment. És a dir, on hi van les tasses, hi van les tasses, no ens passa pel cap posar-hi un bolígraf, una llibreta o una pila, perquè cada cosa a la cuina està feta per un ús molt concret. Així doncs, jo diria que l'ordre està al nostre servei i no nosaltres al servei de l'ordre, si fos al revés ens tornaríem bojos.

L'ordre està al nostre servei i no nosaltres al servei de l'ordre, si fos al revés ens tornaríem bojos

Vostè és organitzadora professional, això s'estudia?
Doncs sí, hi ha cursos especials, que és com jo vaig començar, gràcies a un altre perfil a les xarxes. Ella es diu Vanesa i el seu perfil és @ponorden, de fet, la Vanesa, és deixebla directa de Marie Kondo!. Ella va poder anar als Estats Units i fer el seu curs de 15 dies, una cosa que jo no em vaig poder permetre i vaig fer la reflexió: 'jo vull ser organitzadora professional, això com s'estudia?, com es treballa?'. Va ser en aquell moment que vaig veure que ella oferia un curs precisament d'això. La part bona d'aquest curs és que cadascú en treu el que més li convé, no tothom després s'ha fet organitzador professional.

Segur que molts pares i mares agrairien que fos una assignatura obligatòria a l'escola
Sí, sí, i tant. No portar-ho a aquella assignatura que es feia abans que es deia 'llar', d'això ja fa massa anys, però sí una assignatura d'estil de vida. És a dir, una matèria escolar que fos sobre estalviar o sobre ecologisme. Considero que seria molt bona idea, perquè encara que sembli fàcil la vida demostra que no tothom ho posa en pràctica.

Vostè era ordenada de petita?
No en excés, era normal, no puc dir que fos desordenada perquè no seria veritat. Això, de fet, m'ha ensenyat la gran diferència entre el verb 'ser' i el verb 'estar'. Una cosa és ser desendreçat i l'altra cosa és estar desendreçat. I no tothom té les mateixes necessitats, cadascú té els seus processos de vida i a uns ens fan falta unes coses i a altres unes de diferents. No et faran falta les mateixes coses a tu que a mi, hi ha una diferència d'edat. Hi ha moltes circumstàncies que ens delimiten, no ens defineixen, però sí que ens delimiten. Aleshores, és cert que quan em vaig adonar d'això, vaig dir: 'A veure, no soc especialment desendreçada, però tampoc soc especialment ordenada', però crec que això es pot aprendre i es pot ensenyar. I amb això estem!.

begoña pérez la Ordenatriz
Begoña Pérez, La Ordenatriz, en la seva entrevista per El Nacional.cat / Foto: Eric Andrés

A vostè l'han comparat en moltes ocasions amb la Marie Kondo
Em sembla un gran afalac, però no li arribo ni a la sola de la sabata!

Creu que els mètodes d'organització de Marie Kondo són aplicables a la nostra societat? Ella predica molt el minimalisme...
Mireu, jo m'he llegit el seu llibre moltíssimes vegades perquè en la primera lectura no perceps el mateix que en la segona o, fins i tot, en la quarta o la cinquena. La primera vegada que el vaig llegir, i vaig veure que diu allò de 'hem d'agrair a la planta la seva existència, l'agafem, l'abracem...', vaig pensar que la Marie Kondo havia perdut el cap, perquè la nostra mentalitat ens fa veure les coses com a coses materials, sense vida, tot i saber que la planta té vida, és un exemple. Però és que ella va més enllà. I llegeixo el llibre un altre cop i entenc que, certament, quan agraeixes l'existència de les coses que tens perquè ja no et fan servei, té sentit. 

Per què té sentit acomiadar-se de les nostres pertinences?
Perquè ho deixes anar, perquè així ja no et penedeixes d'haver-ho deixat anar. Això passa molt a l'hora de fer el canvi d'armari, o quan donem uns pantalons, o una bossa que ens ha costat molts diners. És igual, si ja no te'l poses, no et focalitzis en el que ha costat perquè fa deu anys que no el llueixes, dona'l a la teva veïna que tantes vegades t'ha dit que li agradava. La Marie Kondo ho explica molt bé, pot semblar radical però és cert. I ja va bé que sigui radical perquè de mutu propi mai direm: 'mira, en lloc de cinc pantalons negres ja em va bé tenir-ne només tres'. Sembla lògic i fàcil, però quan es tracta d'un mateix no ho és, el cor et dirà que no passa res per tenir cinc pantalons del mateix color. 

En el seu nou llibre, Los trucos de La Ordenatriz. Soluciones de la A a la Z para pequeños dramas domésticos, organitza alfabèticament els seus trucs. Pensava en un manual senzill que fos de fàcil consulta el dia a dia
Aquest llibre té un motiu per existir molt senzill: em semblava que a Instagram molta gent em preguntava trucs i, moltes vegades, eren els mateixos, i necessitava trobar-hi una solució. A veure, que jo segueixo contestant a tots els dubtes que puc i ho seguiré fent perquè m'encanta, però potser m'han demanat moltes vegades per una mateixa taca de greix, doncs ho plasmo en un llibre de fàcil accés. Podríem dir que com Nelson Mandela, 'jo tenia un somni', que era poder respondre a tots els meus seguidors. Un llibre és finit, té principi i final, i he aconseguit reunir la majoria de consultes que he rebut al llarg dels anys.

Jo tenia un somni, poder respondre tots els meus seguidors, i en aquest llibre ho he aconseguit

Vostè fa servir productes que són fàcils de trobar, quins bàsics no poden faltar a l'armari de la neteja?
El que us diré semblarà una obvietat, però la gent es sorprèn encara ara: sabó. Això passa perquè quan pensem en taques complicades el primer que ens ve al cap són productes com el bicarbonat, el percarbonat, la laca dels cabells, una fórmula màgica... però no, el bàsic dels bàsics és el sabó. El sabó és el primer que ho neteja tot i està a l'abast de tothom, una pastilla de sabó ha d'estar a totes les cases. Primer aprenem a fer servir el sabó, com aclarir-lo, com aplciar-lo i després ja passem a un altre nivell.

Si dominem el sabó ja podem fer més ciència amb productes?
Sí, productes com el bicarbonat, el vinagre, el percarbonat o la laca són productes molt interessants que ens ajudaran molt.

Quina taca se li resisteix?
El lleixiu. Si el lleixiu cau en color, que no és una taca, és una decoloració, això ja no es pot recuperar.

Si el lleixiu cau en color ja no és recuperable

D'on venen els seus trucs? fa experiments a casa?
Doncs una mica de tot, perquè hi ha tècniques que no era conscient que coneixia. S'ha de fer proves, jo sabia que el sabó pot dissoldre una taca, però potser decolora aleshores millor faig proves amb un altre producte, o no, perquè el problema és el material de la superfície on l'aplico. Clar, si estem davant una taca en una pell, que no impregna, per tant en lloc de sabó puc provar amb un oli, a espera, que l'oli a més hidrata. Amb això vull dir que intento diferents coses perquè una taca mai és la mateixa. També he de dir que faig moltes proves amb amigues quan tenen taques a casa.

Vostè ha explicat en més d'una ocasió que la mort del seu pare va ser un punt d'inflexió
A mi em va agafar per sorpresa tot i no ser una sorpresa perquè tenia una malaltia diagnosticada desde feian molts anys. Sabíem que arribaria el final i tot i això vaig viure un dol de dos anys, com tothom. Aleshores què passa, estic de dol, tinc set fills, sans, i començo a veure que no arribo als metges, que no recordo que he comprat roba d'uniforme i passats sis mesos torno a comprar el mateix perquè no ho he trobat; estic desordenada. El dol em provoca desordre mental, em desordena la ment. Em falta el meu pare, caic i em dono compte que l'ordre mental influeix en l'ordre material, l'ordre exterior. Si un no està ordenat no és capaç ni de treballar bé. 

Begoña Pérez, La Ordenatriz
Begoña Pérez, La Ordenatriz / Foto: Eric Andrés

Té seguidors homes? A les xarxes falten perfils d'homes que ensenyin a ordenar i treure taques?
Això sempre és molt millorable, sí. Ara bé, realment crec que el que falta són perfils que donin valor a les coses, a la llar i a la família. Per mi, netejar una samarreta vol dir que el meu fill vagi bé, tinc set fills i vull que vagin bé. Però això no vol dir que a la meva vida no hi hagi moments de desastre, n'hi ha i també m'he d'estimar d'aquesta manera. Jo fallo com a mare i a vegades no mengem tant bé perquè se m'ha enganxat l'arròs i perquè estic amb 40 coses al cap, i quan parlo de mi, parlo igual del meu marit, m'és igual el gènere.

La seva fórmula màgica per a què serveix? Segur que alguna vegada s'ha plantejat patentar-la
Jo ja he donat moltes vegades la fórmula màgica, però sí que m'han dit que l'hauria de patentar. De fet, es tracta d'una fórmula de tota la vida, que me la va fer arribar una amiga que l'havia tret d'una altra persona d'Instagram. Algunes persones m'han arribat a dir que la fórmula estava a Foro Coches des del 2000!. Jo me l'he fet meva i de la meva comunitat perquè l'he millorat donant les quantitats exactes perquè sigui efectiva. 

Què porta la fórmula màgica?
Mig litre d'aigua calenta, dues cullerades petites rases de sabó en escames i entre 50 i 60 mil·lilitres d'amoníac. El sabó és en escames perquè té un tractament diferent al sabó normal i corrent, però si tu em dius que tens un sabó artesà que fa la teva àvia, el pots fer servir igual, però millor només una cullerada, perquè sol ser un sabó que gelatinitza més. No ens ataquem, fem servir el que tinguem, tant és la marca.

La fórmula màgica porta mig litre d'aigua calenta, dues cullerades petites rases de sabó en escames i entre 50 i 60 mil·lilitres d'amoníac

Quins usos li podem donar?
La fórmula serveix per aquell sofà que no cap dins la rentadora
, aquelles sabates que no és bo posar a la rentadora massa vegades perquè es desenganxa la cola, per aquella cadireta de nen petit que té tanta brutícia que et planteges tirar... Per tot això la fórmula és útil, ens ha donat moltes alegries.

Per acabar hem preguntat als lectors d'El Nacional.cat quines són les taques que més els costa eliminar, li sembla si responem alguns dubtes? Comencem per la taca d'oli
Aquesta és de les més populars, la taca de greix d'oli la patim tots, perquè per sort som normals. Es pot tractar de moltíssimes maneres en funció de la superfície, ho explicaré més detalladament així segur que resolem més dubtes sobre les taques de greix. Et cau melmelada a la samarreta just abans d'anar a la feina, la taca es va impregnant, el millor és anar al lavabo i posar-hi sabó líquid. Sí, aniràs a treballar amb la taca, però ja hi anaves, almenys amb el sabó ens assegurem que a casa podrem treure la taca. Si la taca de greix és en una fusta, podem fregar amb alcohol, que és un bon desengreixant. Posem l'alcohol i al mateix moment una mica de pólvores de talc, i ho deixem actuar tres dies, com a mínim. Si la taca és del greix del tomàquet fregit, hi pots posar sabó líquid de mans i bicarbonat, que actuï mitja hora, i a la rentadora. Greix de bicicleta a les sabates? la fórmula màgica és ideal en aquest cas.

La taca de sang també costa molt als nostres lectors
Aquesta taca és molt divertida! aigua freda, sempre, i si no en tens, posa-hi gel que fa que la sang no coaguli i evita que s'incrusti molt als teixits. Si la taca de sang és per exemple en un matalàs, podem fer servir una valleta de microfibra, que amb la seva capacitat electrostàtica i aigua freda, absorvirà la sang. El procés que haurem de repetir és: taponar, aclarir amb aigua freda, taponar, tornar a aclarir amb aigua freda... i anar fent. Si encara queda una ombra marró al matalàs, hi posem una capa de bicarbonat, unes gotes d'aigua oxigenada i ho deixem actuar mitja hora, ho respallem i ja està!. Si no ha marxat, repetim el procés.

Els lectors volen saber com es treu la taca de vi negre, és cert que marxa amb vi blanc?
Sí, sí! Si algo tenim aquí és vi! i és molt cert que la taca de vi negre marxa amb vi blanc i la de mora es treu amb mora verda. Ara bé, troba tu mores verdes!. Podria ser que posant vi blanc damunt el negre la taca no marxés, aleshores es pot provar amb gaseosa, que també facilita el desincrustat. Si algú no vol gastar vi per treure el vi, es pot provar amb el percarbonat amb aigua calenta, perquè a partir dels 40 graus s'activa l'oigen actiu del percarbonat i la taca s'elimina d'allò més bé.

Una última consulta, com s'arregla el destenyit de la roba de color?
El destenyit en roba blanca és molt fàcil: lleixiu. El destenyit en color, que té dos capítols molt bons al meu llibre, s'arreglarà amb laca de cabell. Comprem un pot gran de laca, de la barata, perquè la barata té un aplicador més potent. Posem laca molt abundant per tota la peça de roba abans que aquesta s'assequi, just quan la traiem de la rentadora, i un altre cop cap dins amb un vas de vinagre de neteja amb dos grapats de sal al tambor. Que sapigueu que moltíssima gent ja m'ha dit que té un pot de laca al costat del detergent. 

Molta gent ja té un pot de laca pel cabell al costat del detergent!

Muchas gracias por los consejos Begoña!
Un plaer, moltes gràcies a vosaltres.

Aquí es pot recuperar l'entrevista sencera: