L’Ajuntament de Begur ja no sap què fer per reduir el consum d’aigua dels seus ciutadans. El consum actual vora els 500 litres per habitant i dia (495), quan el límit de l’estat d’emergència decretat pel Govern està fixat en els 200 litres per habitant i dia. És per això que el consistori ha decidit rebaixar aquest topall fins als 138 litres diaris per veí, incloent-hi les activitats econòmiques i comercials, amb l’objectiu de reduir “de forma dràstica” el consum d’aigua en el municipi. Aquesta quantitat se situa força per sota de la qual estableix la Generalitat quan s'entri en el pitjor dels escenaris per sequera -el d'emergència 3-, en què la dotació es limitarà als 160 litres per habitant i dia. Cal recordar que el desembre passat, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va sancionar Begur amb més de 54.000 euros per haver excedit el consum d’aigua durant l’excepcionalitat per sequera en el mes de setembre, quan va consumir 356 litres per habitant i dia, 126 litres més dels que estaven permesos en situació d’excepcionalitat, quan el topall se situava en els 230 per habitant i dia. Begur té uns 4.200 habitants censats, però durant la temporada alta, la seva població s'arriba a multiplicar per set. Està esquitxat d'urbanitzacions, compta amb 5.700 habitatges -dels quals uns 4.000 són segones residències- i té fins a 28 hotels i dos càmpings.
Un pla de sequera propi en el municipi
Davant l'entrada en emergència per la manca de pluges persistent, l'Ajuntament de Begur ha activat una nova fase del seu Pla de Sequera. Begur és un dels municipis que, tot i no estar obligat a fer-ho, va dotar-se d'un Pla d'Emergència davant la sequera i els alts consums que registrava el municipi. En aquest pla s’apliquen algunes de les mesures que van en paral·lel a allò que fixa el decret de l'ACA, però d'altres s'estenen més enllà. "Per frenar els alts consums del municipi, s'estableixen normes addicionals", subratlla el consistori. A més del topall de 138 litres per habitant i dia, el pla d’emergència activat ara preveu altres restriccions addicionals com les prohibicions en altres àrees com la neteja de pols en l’aire, l’ús de dutxes a les platges i l’ompliment de fonts ornamentals, amb algunes excepcions com els refugis de fauna en perill d’extinció.
Aquest pla d’emergència reflecteix un abordatge “proactiu i innovador de la crisi de la sequera a Begur”, segons l’Ajuntament. “Tot i que ara posem en marxa aquest pla, moltes mesures les hem estat seguint de facto”, explica el regidor de Medi Ambient, Jordi Gonzàlez. Per exemple, les dutxes de les platges de Begur no van funcionar durant l’estiu passat, i el municipi ha estat regant i netejant els carrers amb aigua regenerada. “També comptem amb l’Ordenança Municipal de la Sequera i la Comissió, eines per avançar cap a un ús responsable de l’aigua al poble”, recorda el regidor. Aquest enfocament transversal assegura una gestió integral i coordinada per abordar els diferents aspectes relacionats amb la sequera.
Mesures tecnològiques i econòmiques
L’Ajuntament va intentar reduir el consum d’aigua amb diferents mesures econòmiques, tocant la butxaca als veïns que més consumeixen. Segons l’ACN; en el mes de desembre, el consistori va cobrar més de 20.000 euros en multes per consums excessius. Després d’instal·lar comptadors electrònics a tot el poble i a les urbanitzacions, el consistori va interposar unes 70 multes. Totes eren de 750 euros, encara que per a aquells que persisteixin, les sancions poden arribar als 3.000 euros. Altres mesures previstes també estaven les de reduir la pressió a tot el municipi i redactar una nova normativa per obligar els nous habitatges a tenir dipòsits, i apujar el darrer tram del rebut de l’aigua per encarir la factura de qui més gasta. Per aconseguir abaixar el consum d'aigua, i sobretot penalitzar aquells qui obrien l'aixeta sense pensar-s'hi, l'Ajuntament va instal·lar comptadors intel·ligents a tots els habitatges i empreses. Això li ha permès monitorar amb detall quin consum fa cadascú i veure qui malgastava l'aigua. "Aquests dispositius, que posem a zero cada setmana, ens han ajudat molt; és una feina gairebé quirúrgica", concretava l'alcaldessa Maite Selva el passat desembre.
La xifra de consum ha repuntat des de l’agost
Malgrat totes les mesures que ha tirat endavant l'ajuntament, el consum d'aigua ha anat a l'alça durant els darrers mesos. A partir de l'agost, quan el consum per habitant i dia es va aconseguir abaixar fins als 313 litres, la xifra només ha fet que incrementar-se. Al setembre, va passar-se als 356; a l'octubre, als 409; al novembre, es va enfilar fins als 487; i al desembre, va créixer fins als 495. Per abaixar aquesta xifra, l'equip de govern ha acordat una mesura tan dràstica com la de reduir substancialment la dotació permesa dins els 138 litres per habitant i dia, per sota del topall que fixa l'entrada en emergència 3 per sequera (el pitjor dels escenaris previstos pel Govern).