La diputada de Podemos al Congrés Carolina Bescansa ha considerat que cal construir "una Espanya que deixi la crisi territorial al calaix de la història i afronti la política d'allò concret", i ha dit que una proposta federal és "condició de possibilitat" per aconseguir-ho. En un col·loqui sobre federalisme organitzat per Ràdio Rebel Republicana a Barcelona, Bescansa ha indicat, no obstant això, que no es vol "agafar al final, sinó al contingut" del federalisme.
Segons l'exsecretària d'anàlisi política de Podemos, cal superar "la identitat espanyola construïda durant el franquisme del 'Spain is different'", com al seu entendre ja va fer el 15-M, i "debatre sobre polítiques concretes i no sobre debats sobre diferències i especificitats". Així, els "principis bàsics" del federalisme haurien de ser "el respecte" a les "identitats" -que segons Bescansa a Espanya falta "de forma generalitzada"- i l'establir que "les identitats culturals i nacionals no han de generar drets socials diferents".
Per això, ha subratllat que ha de posar-se l'accent en el finançament autonòmic i ha dit que "ha de deixar de ser una eina per aprovar pressupostos", ja que si no "la desigualtat cultural es converteix en un mecanisme per a la desigualtat social", en funció només de les majories parlamentàries existents. Aquest mecanisme, que ha definit com "pujolisme polític", ha de resoldre's a través d'una reformulació del Senat que, de ser -en paraules de Bescansa- "una cambra cridada perquè el govern espanyol tingui sempre la corretja del gos de l'estat de dret", hauria de passar a ser una cambra exclusivament de "representació territorial".
Ha defensat així que "la crisi territorial espanyola transcendeix la crisi catalana: és de més abast i té moltes més ramificacions". A més, ha indicat que una hipotètica reforma constitucional hauria de `preveure que actualment "el poder executiu té una enorme capacitat de bloqueig sobre la resta de poders de l'Estat", atès que ara pot "bloquejar" el legislatiu i "interferir" en el judicial. Bescansa ha assenyalat que no és "antinacionalista", ja que sent "un profund respecte per les persones que estan arrelades a la seva identitat cultural".