Avui és el Blue Monday, el que es coneix com a dia més trist de l'any. Per saber d'on surt, cal anar fins l'any 2005, quan el professor Cliff Arnall, de l'escola de psicòlegs de la Universitat de Cardiff, va anunciar que havia trobat la formula matemàtica per determinar quin era el dia més trist de l'any.
Segons la seva formula això passa precisament el tercer dilluns de gener. Arnall constata que aquest dia acumulem més tristesa per diferents motius. En són alguns exemples les despeses que han generat les festes de Nadal, no haver cobrat encara el mes de gener, el fred, el temps que ha passat des de Nadal, la desmotivació, no haver trobat la feina dels teus somnis, i els propòsits d'any nou incomplets.
Ara bé, altres científics i investigadors s'han esforçat en demostrar que aquesta teoria del Blue Monday no és del tot certa o que no té base científica. I de fet, moltes empreses aprofiten el dia més trist de l'any per posar en marxa campanyes publicitàries amb "espectaculars" ofertes per "animar" a la gent a comprar. De fet, l’agència de comunicació Porter Novelli, que va fer famós aquest nom –mentre estava fent una campanya per a un canal de televisió sobre viatges– va assegurar que per combatre aquesta tristor, el millor era comprar un bitllet d’avió a un dels seus clients (Sky Travel). Una maniobra publicitària que s’ha convertit en tot un èxit i ha aconseguit fer-se un nom, com ha quedat palès.
Què diu la ciència?
La catedràtica de psicopatologia i consellera de la Fundació Gadea per la Ciència assegura que "no hi ha un dia més feliç ni més trist. Només podríem predir les èpoques en les som més susceptibles d'estar tristos o analitzar, a posteriori, la tristesa poblacional, preguntant directament als individus. L'autoinforme de l'emoció és el criteri més vàlid des del punt de vista psicològic. En qualsevol cas, la societat és molt variada i s'ajusta a diferents condicions de l'entorn ".
"El Blue Monday no té cap base científica, més aviat seria la traducció de la coneguda com la "pujada de gener ", un xoc de realitat amb la tornada a la quotidianitat. En canvi, segons detalla l'experta, sí que hi ha evidències que els factors externs influeixen en l'estat d'ànim, vegeu, el clima, la llum solar i les condicions econòmiques o socials. Científicament, és impossible que el dia més trist de l'any sigui el mateix per a tothom ".
Com combatre el Blue Monday
Sigui o no sigui certa la teoria del Blue Monday, sí que pot ser que ens sentim més desanimats. Evidentment, però, no té per què coincidir amb aquest 17 de gener i els motius poden ser d'altres. Els remeis absoluts no existeixen, i al final els consells són els de sempre. Per tant, no hi ha "trucs" per combatre la tristesa però sí que hi ha petites coses que ens poden fer sentir millor. Ara, el que se sap segur és que aquests consells, no només funcionen aquest dilluns sinó que poden ser útils en qualsevol moment de l'any que ens sentim desanimats.
Una de les coses que recomanen els experts de fer és trobar temps per a un mateix. De vegades, el ritme frenètic que es porta i el dia a dia fan que dedicar-se temps a un mateix sigui una odissea. Coses com escoltar música, mirar una pel·lícula o una sèrie que ens vingui de gust o ens hagin recomanat, quedar amb algun amic o familiar per tal d'animar-nos o, fins i tot, tastar alguna cosa nova.
La cançó abans que la campanya
Abans que Blue Monday fos també el dia més trist de l'any, el grup de música New Order va escriure la cançó Blue Monday l'any 1983. La cançó parla "només" d'un dilluns trist.