L'adquisició de Twitter per part d'Elon Musk ha suposat un terrabastall, empresarialment i per als usuaris de la xarxa de l'ocellet. La permissivitat amb els discursos d'odi sota la bandera de la llibertat d'expressió o mesures com cobrar per tenir un compte verificat i algun avantatge més (serveis que abans eren gratuïts) han provocat que molts usuaris cerquin alternatives. En aquest context, el fundador de Twitter, Jack Dorsey, ha fet un pas endavant i ha anunciat el llançament d'una versió beta de Bluesky Social, una nova xarxa social basada en la descentralització.
L'existència de Bluesky no és nova. És una entitat digital creada per Dorsey l'any 2019, quan encara era a Twitter. Segons informa ReasonWhy, la idea inicial era fer servir Bluesky per construir un protocol de xarxa social descentralitzada, el qual estava planejat perquè acabés formant part de Twitter.
Actualment i lluny de Twitter, la companyia ha presentat el que anomena AT Protocol, la tecnologia sobre la qual s'erigeix Bluesky Social. L'entitat afirma que, amb aquesta tecnologia, Bluesky Social serà "una nova xarxa social federada". Encara no hi ha data per a la sortida al gran públic d'aquesta nova xarxa social, però aquells usuaris que vulguin fer servir la versió beta es poden apuntar a la llista d'espera que l'entitat té al seu web. Segons Vanguard, ja hi ha més de 30.000 persones que s'han presentat voluntàries per provar la versió beta.
Els maldecaps d'Elon Musk
Després que Elon Musk s'hagi posat al capdavant de Twitter i hagi airejat els seus plans per a la plataforma, molts anunciants han decidit abandonar-la, deixant un buit econòmic encara més gran. La xarxa perd 4 milions de dòlars al dia, segons ha informat el mateix Musk. En aquestes pèrdues ha justificat els seus acomiadaments massius.
Els acomiadaments massius havien de mostrar la força de Musk i com iniciava una nova era. Tanmateix, la imatge que deixa és més aviat potinera. Els acomiadaments que ha fet en diversos estats violen les lleis laborals i s'estan convertint en demandes col·lectives que poden sortir per una milionada a Twitter. Per exemple, alguns ja han denunciat la companyia per acomiadament improcedent, ja que segons les lleis laborals vigents a San Francisco (on és la seu principal de la companyia), un empleat ha de rebre un preavís amb una antelació mínima de 60 dies, cosa que no s'ha complert en aquest cas.
Per la seva banda, Musk ha afirmat que tots els acomiadats han tingut una oferta de tres mesos d'indemnització, "la qual cosa és un 50% més del que és obligat legalment". No obstant això, el problema no són tant les indemnitzacions, sinó els terminis. Musk ha volgut mostrar-se dur i directe, però la jugada segurament li sortirà cara.