Consumir alcohol està lluny de les dades de l’Enquesta sobre el consum de substàncies psicoactives de l’àmbit laboral a Espanya del 2013-2014, on s’indicava que el perfil era majoritàriament d’homes de 45 anys, sense estudis, estudis primaris o secundaris i principalment dedicat a tasques o treballs manuals.

L’alcohol és habitual entre joves i grans. Quedar per fer el vermut, posar-se el dia, dinar o sopar o simplement “per fer una birra”. Aquest fet posa l’etiqueta de “consumidor de risc”? “Consumidor de risc significa prendre més de 28 UBE, és a dir unitats de beguda estàndard, al llarg de la setmana pels homes i 14 per a les dones”, exposa la diplomada en Nutrició Humana i Dietètica i doctora en Biologia Anna Costa. “S’entén per UBE una canya, una mitjana o una copa de vi”.

cervesa unsplash

Unsplash

“Tot i que el consumidor de risc no pot ser tractat com un malalt alcohòlic ho pot arribar a ser amb el temps”, detalla. “Superades aquestes dosis d’UBE hi ha molts números de patir alguna malaltia associada al consum d’alcohol. De fet, el risc de tenir-la superats aquests límits es multiplica per 2”.

Costa, col·legiada al Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat), assegura que “el fet de prendre begudes alcohòliques, siguin les que siguin, es consideri un hàbit tòxic, remet a un informe de l’OMS del 2014, sobre el Consum d’Alcohol i Salut”. “L’alcohol és teratogènic, neurotòxic, addictiu, immunosupressor, carcinogènic i augmenta el risc de mort”. D’aquesta manera, l’experta insisteix en el fet que l’alcohol és una malaltia psicoactiva capaç de generar dependència.

cocktel unsplash

Unsplash

“El consum de begudes alcohòliques està al darrere de més de 200 malalties i lesions, com per exemple, cirrosi hepàtica, alguns tipus de càncer, malalties cardiovasculars i traumatismes derivats de la violència i accidents de trànsit”.

Límit de consum versus consum moderat

“No podem difondre un missatge de salut amb l’alcohol”, destaca Costa fent referència a la popular frase ‘una copeta de vi per dinar o sopar no fa mal’. “Des de CoDiNuCat considerem que el consum d’alcohol en la nostra societat és molt alt i com a professionals no es pot fer un missatge genèric a tota la població si n’hi ha de més bo o menys”.

cervesa unsplash

Unsplash

“El límit de consum actual no és precisament el que s’entén per ‘consum moderat’ que ens han venut durant molt anys”, remarca. “Beure ‘amb moderació’ –que és el que s’ha estat recomanant– depèn molt de la subjectivitat personal. No hi ha una mesura precisa”.