“Trump és la figura política més aïllada i solitària que he conegut mai, i ha perdut les eleccions perquè ha fracassat a l’hora de protegir la gent de la pandèmia”, ha dit Bob Woodward, editor associat a The Washington Post i autor de nombrosos best sellers sobre la política nord-americana, en la seva conversa amb Maria Lluïsa Martínez Gistau, presidenta de l’Associació de Directius de la Comunicació (Dircom Catalunya), en l’acte estrella de la novena edició de NETCOM, punt anual de reflexió i diàleg que organitza Dircom Catalunya. Més de 400 periodistes i directors de comunicació han assistit a l’acte en format virtual.
Woodward i Martínez també han parlat de periodisme. L’acceleració actual, segons el reporter nord-americà, ens distancia d’entendre la realitat i “en periodisme no pots anar de pressa perquè la veritat és massa difícil de copsar”. Martínez ha destacat el “compromís amb la veritat” en època d’incertesa i de desinformació com a generador de “confiança, el bé més preuat d’aquest segle XXI”.
La relació amb Europa
Woodward, autor de nombrosos best sellers sobre la política nord-americana, ha explicat que quan el president electe, Joe Biden, comenci el seu mandat al gener “haurà d’afrontar no només la crisi sanitària, sinó la situació econòmica catastròfica resultat de la pandèmia”. Encarar aquesta crisi serà el principal repte per a Biden, a més de reunificar el país, després que Trump “ha sembrat la divisió”. Biden “és un guaridor, li agrada unir a la gent i treballarà per escoltar i unir idees per poder resoldre els problemes de manera conjunta”, ha afegit.
Sobre els EUA i Europa, Woodward ha reconegut que és “tradicionalment molt estreta pel sistema de valors que comparteixen, tant econòmics com estratègics”. En la seva opinió, “aquest és un fet que Trump ha canviat, però que Biden vol millorar”.
Una veritat difícil
La relació dels mitjans de comunicació amb el poder i la irrupció de les xarxes socials en les redaccions han estat dues de les qüestions centrals del discurs de Woodward. “L’acceleració actual ens allunya d’entendre el que passa veritablement. En periodisme mai no pots tenir pressa perquè la veritat és massa difícil de copsar”, ha dit.
L’esforç pel periodisme rigorós i el compromís amb la veritat és el que ha destacat Maria Lluïsa Martínez del convidat. “En aquest entorn d’incertesa i de gran complexitat, guanya cada dia més importància el periodisme ben fet. Aquesta edició de NETCOM volem reconèixer el valor del periodisme que manté el ferm compromís amb la defensa de la llibertat i de la veritat, de la independència davant qualsevol poder, i dels drets dels ciutadans”.
El silenci de l’absència
Martínez ha destacat la transformació del sector. Els professionals “gairebé de la nit al dia, hem hagut d’idear noves vies de comunicació amb els stakeholders per traslladar els missatges de les nostres organitzacions, així com, i això és el més important, escoltar i conversar amb tots en un moment en què el silenci de l’absència semblava imposar-se”. Aquests deu últims mesos, els directors de comunicació “hem treballat per generar continguts atractius, capaços de connectar, emocionar i mobilitzar les nostres audiències, i ho hem fet en unes circumstàncies en les quals el soroll extern es multiplicava exponencialment”.
Els directors de comunicació “hem de ser ara més que mai les vàlvules que injecten el flux del pols social a les nostres organitzacions i els altaveus que traslladen quins són els seus compromisos i valors a uns stakeholders que ja no es conformen amb paraules buides o eslògans més o menys brillants”. Un diàleg social que per sobre de tot ha de transmetre “confiança, el bé més preuat en el que queda d’aquest impredictible segle XXI”.
La novena edició de NETCOM, conduïda pel periodista Ramon Pellicer i retransmesa via www.netcom2020.com, s’ha clos amb un missatge de felicitació de Nadal del president de Dircom, Miguel López-Quesada.