Protecció Civil de la Generalitat ha posat en marxa una prova pilot a diverses platges de Catalunya per avaluar un nou sistema d'avisos sobre l'estat de l'aigua destinat a cales i platges sense vigilància i en les quals no hi hagi les habituals banderes verda, groga i vermella. En concret, el sistema consisteix a instal·lar dispositius de mesurament de l'onatge a boies d'abalisament, les que col·loquen els ajuntaments per delimitar la zona de bany, perquè aquests enviïn les dades que recapten i s'habiliti un semàfor a la platja que serveixi de referència als banyistes per saber l'estat de l'aigua en directe: verd, groc o vermell.
La prova pilot s’ha fet a les platges de Cambrils (Baix Camp), Roses (Alt Empordà) i Mataró (Maresme), que en aquest cas sí que tenen servei de socorrisme. L'experiment s'ha realitzat en coordinació amb els 3 ajuntaments, que són qui contracta el servei d’abalisament. El pressupost de la prova és de 5.711,81 euros i l’empresa que l'executa és Ona Safe & Clean, en col·laboració amb l’equip del centre SARTI de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
"Si la prova pilot resulta satisfactòria, és a dir, que es comprova que els mesuraments i l’enviament de dades funciona de manera correcta, s’estudiarà establir en un futur un sistema d’avisos als banyistes d’aquells indrets o municipis on no hi ha servei de vigilància, especialment a les platges i cales amb aforament més elevat. Consistiria en la instal·lació d’un prototip de semàfors que indicarien el color que correspondria si hi hagués una bandera com les que hi ha a les platges on sí que hi ha servei de socorrisme. D’aquesta manera, el color del semàfor indicaria si el bany és apte (verd), no ho és (groc), o si està prohibit (vermell)", expliquen des d'Interior en una nota emesa aquest divendres.
El semàfor, que no s'ha provat en la prova pilot d'aquest divendres, podria provar-se al setembre: s’instal·laria a la vista en espais propers de les platges o cales sense vigilància o fins i tot en les que sí que en tenen, però fora dels horaris del servei de socorrisme. A més, l'aparell també permetria que els ajuntaments canviessin a voluntat el color del semàfor per altres motius que no fos l’estat de l’onatge que mesuren els sensors, com podria ser per contaminació de l’aigua, la presència de meduses o altres circumstàncies que poguessin dificultar o impedir el bany.
🏖️🌊#ProteccióCivil iniciem una prova pilot per establir un sistema d'avisos als banyistes en cales i platges no vigilades
— Protecció civil (@emergenciescat) July 19, 2024
▪️ S’han instal·lat dispositius en boies d’abalisament de costa a platges vigilades de @ajcambrils @matarocat @AjRoses
Més info: https://t.co/iESJUswYCn pic.twitter.com/UxO6MS1GMc