L'Observatori del Calar Alto, a Gèrgal (Almeria) ha informat aquest diumenge que el Complex Astronòmic de la Hita, a Toledo, ha enregistrat una "impressionant bola de foc" que va sobrevolar dissabte el cel d'Espanya i el Marroc. Segons el que ha informat aquesta instal·lació científica, la bola va ser gravada per les càmeres al voltant de les 5:08 d'ahir. El bòlid s'ha produït en entrar una roca procedent d'un cometa a gran velocitat a l'atmosfera terrestre. El que més s'ha destacat de la bola de foc, ha estat la seva durada, que va tardar a extingir-se prop de 15 segons, quan habitualment tenen una durada de dos o tres segons. Va ser gravat pels detectors que la Xarxa de Bòlids i Meteors del Sud-oest d'Europa (Xarxa SWEMN) opera en el Complex Astronòmic de la Hita (Toledo).

Projecte SMART

Aquests detectors estan instal·lats per treballar en el marc del projecte SMART, coordinat des de l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia (IAA-CSIC) amb l'objectiu de monitorar contínuament el cel per a registrar i estudiar l'impacte contra l'atmosfera terrestre de roques procedents de diferents objectes del sistema solar. A més, el fenomen ha estat enregistrat pels mateixos detectors que el projecte té situats als observatoris de Calar Alt (Almeria), La Sagra (Granada), Sierra Nevada, Sevilla i Madrid (Universitat Complutense). Diversos testimonis van poder observar el bòlid des de diferents zones ubicades al centre i al sud d'Espanya. 

Els que el van poder observar des de Toledo, van informar que la bola de foc va seguir una trajectòria pràcticament horitzontal va recórrer el cel nocturn lentament, començant pel sud i acabant per l'est. 

"Bòlid fregador"

La bola de foc ha estat analitzada per l'investigador responsable del Projecte SMART, l'astrofísic José María Madiedo de l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia (IAA-CSIC). L'anàlisi ha determinat que es tracta d'"bòlid fregador", és a dir, una bola de foc que es genera quan una roca entra en l'atmosfera seguint una trajectòria gairebé paral·lela al sòl. La roca que va originar la bola de foc va entrar a l'atmosfera procedent d'un cometa amb una velocitat de 83.000 km/h. El fort fregament amb l'atmosfera aquesta gran velocitat va convertir la roca en incandescent, generant la bola de foc que es va iniciar sobre el nord del Marroc a una altitud d'uns 99 quilòmetres

Pèrdua de velocitat

Des del nord del Marroc va anar avançant cap nord-est, sobrevolant el Mediterrani en una trajectòria lleugerament descendent, pràcticament paral·lela al sòl. Va anar perdent altitud fins a situar-se entre les costes d'Algèria i d'Almeria, moment en què va recuperar altura mentre continuava avançant cap nord-oest sobre el Mediterrani.

Finalment, la bola es va extingir quan havia aconseguit els 100 quilòmetres d'altitud sobre el mar Mediterrani, situant-se al voltant dels 85 quilòmetres al sud-est d'Eivissa. En aquest moment la roca va abandonar l'atmosfera terrestre seguint una òrbita diferent de la que seguia quan es va creuar amb la Terra. 

 

Foto principal: captura del vídeo del Complex Astronòmic de Toledo