El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, acompanyat del cap dels Bombers de la Generalitat, l’inspector David Borrell, han presentat aquest dilluns des del parc de Santa Coloma de Gramenet un paquet de mesures que el departament i la direcció dels Bombers volen tirar endavant per seguir amb una de les dèries del conseller: feminitzar els cossos operatius de la Generalitat de Catalunya. Mossos, Agents Rurals i també Bombers. El cos de salvament i extinció d’incendis només té, entre les seves files, un 2% de dones. És el cos operatiu que en té menys, segons les dades d’Interior. A Mossos n’hi ha un 21% i als Rurals un 13%.

Aquesta dada es vol revertir i, entre altres coses, com ja s’havia anunciat el mes de gener, el departament va aprovar reservar un 40% de les places per dones en tots els processos de selecció de l’escala bàsica i també en els processos d’ascens a escales superiors. Agents Rurals i Mossos ja han fet processos amb aquest 40% de places exclusives per dones i ara li toca a Bombers, que han iniciat la selecció de nous efectius amb aquesta quota i també amb una campanya de publicitat que apel·la directament a les dones, amb la intenció de reclutar “bomberes”

Des del parc de Santa Coloma de Gramenet l’inspector en cap i el conseller s’han acompanyat de Mari Muñoz, una de les vuit sotsinspectores del cos i cap de guàrdia de la regió Metropolitana Sud, i de l’assessora en Polítiques de Seguretat i Perspectiva de Gènere d'Interior, Alba Alfageme. La sotsinspectora és qui ha liderat tot el pla d'Igualtat, que s'ha pogut afegir, de manera integral, al projecte de Bombers 2025, que està en marxa per posar el cos de Bombers llest per aquest any. A la roda de premsa hi ha assistit Gabriel Rufián, veí de Santa Coloma i candidat a l'alcaldia per Esquerra. Tot i que Interior havia convidat també l'alcaldessa, la socialista Núria Parlón, finalment no hi ha assistit.

Més flexibilitat horària per reclutar més dones

Des del departament s’han dissenyat diverses mesures per forçar aquesta “feminització” que s’ha convertit en bandera del conseller Elena. A més de la quota del 40%, Bombers també ha modificat les proves físiques de l’oposició i s’ha eliminat la prova de la corda i s’introdueix l’arrossegament del ninot. D’aquesta manera, asseguren, s’elimina el “biaix de gènere” que representava la prova de la corda entre homes i dones. En les proves escrites també s’introdueix temari sobre “Polítiques públiques en matèria d’Igualtat d’oportunitats i no discriminació”. Alhora, també es permet a les opositores embarassades o amb fills menors de setze setmanes ajornar la prova física fins a la propera convocatòria i guardar la posició de les altres proves a la propera convocatòria, sense perdre els resultats obtinguts en les altres fases de l’oposició. 

Interior també ha decidit elaborar un protocol específic sobre l’assetjament sexual pel cos de Bombers, més detallat que l’actual vàlid per tota la funció pública. També es preveu, en aquest paquet de mesures presentades avui, facilitar la conciliació laboral amb diverses novetats en els torns de treball. Es permetrà flexibilitzar l’horari a bombers i bomberes que tinguin fills de menys de 12 anys, es faran torns de 12 hores -i no de 24 com ara- per mares que siguin lactants o estiguin embarassades, i durant dos anys es permetrà modificar el lloc de treball de la seva plaça durant el període de lactància. 

Les bomberes, en aquest pla per aconseguir aspirants femenines, també podran gaudir d’un permís recuperable els dies que tinguin menstruacions molt doloroses o endometriosis i que així ho acrediti amb un informe mèdic. En trenta dies hauran de recuperar el dia de permís.

El conseller Elena, al parc de Santa Coloma, aquesta tarda / Foto: Carlos Baglietto

Nous vestidors per a homes i dones

Actualment, la majoria de parcs de bombers del país no tenen un vestidor destinat a les integrants dones i s’han de canviar al mateix que els homes. Quan una bombera ha d’entrar per dutxar-se i canviar-se, els homes n’han de sortir. Ara, segons han explicat avui des d’Interior, s’ha iniciat un pla d’adequació dels parcs de Catalunya per fer que les dones tinguin els seus espais adequats com ja passa a les comissaries dels Mossos d’Esquadra, on hi ha vestidors per homes i per dones. També s’ha engegat la licitació del patronatge de roba femení adaptat a la morfologia de les dones i d'aquí a poc temps es proveirà aquest nou model d’uniformitat, que, alhora, inclourà “bombera” i no “bomber” en la seva serigrafia i galeta d’identificació.

A la recerca de més "bomberes"

Totes aquestes mesures que avui el conseller Elena i el seu equip ha fet públiques des de Santa Coloma de Gramenet estan encarades en  forçar la feminització i fer més fàcil el pas que algunes dones encara no han vist clar d’apuntar-se a les oposicions dels Bombers de la Generalitat de Catalunya. Està previst que el Govern publiqui una nova convocatòria per accedir a l’escala bàsica de Bombers de la Generalitat el primer trimestre del 2023, una convocatòria de 240 noves places i que comptarà per primera vegada amb aquesta reserva de places del 40%. 

En el darrer procés de selecció fet per Bombers s’han presentat 422 dones, el que va representar, l’any 2021, un 10,27% del total de 4.109 persones que van optar a les 250 places convocades. El nombre de dones ja havia crescut molt amb relació a l’any 2020 i 2019, quan es van presentar, respectivament, 301 i 231 dones. Des del departament s’espera que amb aquestes mesures que s’engloben en un pla d’Igualtat entre homes i dones del cos de Bombers en la convocatòria de 2023 siguin moltes més i es puguin ocupar, amb dones, el 40% de les places d’aquesta reserva. 

Tot i aquesta quota, hi ha sistemes de correcció. Per ocupar totes les places convocades es tindrà en compte el 40% de dones, però aquestes hauran d’haver aprovat totes les proves i, alhora, no tenir menys de dos punts amb relació a l’home que es queda fora. És a dir, si un home treu un 8 i una dona un 5, aquesta no podrà substituir l’home, tot i que no s’arribi al 40% d’aspirants femenines.