Les condicions meteorològiques segueixen sense donar treva als Bombers. Una trentena de focs han cremat aquest dissabte arreu de Catalunya en una jornada de risc extrem pels incendis. Als grans focs iniciats dimecres a la Terra Alta, la Noguera i el Solsonès, i que encara estan actius, s'hi ha sumat un de nou al massís del Garraf, un al Pedraforca (Berguedà) i un altre a la zona de Can Zam de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès). Aquest últim s'ha pogut estabilitzar poques hores després i no ha arribat a calcinar més de 5 hectàrees, mentre que el d'Olivella (Garraf) ja ha cremat unes 135 hectàrees de bosc i ha obligat a confinar dues urbanitzacions. Les previsions dels bombers desplegats en aquesta zona, però, són optimistes perquè han aconseguit controlar el flanc dret de l'incendi i s'espera que el cap s'extingeixi quan topi amb unes vinyes en les pròximes hores. En declaracions a la premsa aquesta tarda, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha advertit que "demà serà un dia extremadament complicat" per a la tasca dels Bombers, no només pels incendis actius, sinó per la previsió del temps. "Hi ha escalfor acumulada a la vegetació" que pot posar en risc altres zones forestals de Catalunya, malgrat la baixada de temperatures i la pujada en els nivells d'humitat prevists per diumenge. D'altra banda, el cap dels Bombers de la Generalitat, David Borrell, ha mostrat especial preocupació pel vent de marinada que s'espera demà i que podria encoratjar les flames. 

Nous incendis

Entre els incendis més preocupants registrats en les darreres hores es troba un foc localitzat a la base del Pedraforca, al municipi de Saldes (Berguedà), l'avís del qual s'ha rebut a les 15:14 de la tarda. Fins allà s'han desplaçat onze dotacions terrestres i aèries. L'incendi s'ha localitzat en un punt anomenat la Tartera de Gósol, sobre un paratge de les Llosanques. La causa de l'incendi hauria estat el llamp d'una tempesta seca que hauria caigut sobre la vegetació d'aquest paratge. D'altra banda, els Bombers esperen que el cap de l'incendi d'Olivella "acabi morint en unes vinyes" en les pròximes hores. Així ho ha explicat en declaracions als mitjans des de Canyelles el cap de la intervenció dels Bombers de l'incendi, Albert Castellet, que ha detallat com han prioritzat atacar el flanc dret per evitar que s'estengués cap a la Serralada l'Ordal, una zona amb molta vegetació, "amb una línia d'aigua i amb foc tècnic a la part més avançada". Castellet s'ha mostrat "moderadament optimista" perquè la meteorologia anirà a millor i pujarà la humitat. A parer seu, les pròximes hores "seran crítiques". També ho veu així el conseller d'Interior Joan Ignasi Elena, que ha subratllat que "l'incendi segueix actiu" i que té un potencial de 1.000 hectàrees. Castellet ha informat que aquest incendi "ve motivat per la marinada i que va cap al nord-est". Tot i ser optimista, el cap de la intervenció dels Bombers de l'incendi ha recordat que encara no s'ha acabat l'onada de calor i que "la situació és molt crítica i dura perquè els recursos són limitats per la resta d'incendis" que hi ha arreu del territori català. Segons les dades provisionals facilitades pel Cos d’Agents Rurals han cremat 186,73 hectàrees. S'ha demanat el confinament general de les urbanitzacions de Cal Surià i Can Mitjans del municipi d'Olivella de manera preventiva per evitar intoxicacions amb el fum. Al vespre, els veïns d'aquestes zones ja poden tornar a casa, encara que no poden moure's lliurement pel carrer.

2.000 hectàrees a Baldomar

La superfície cremada per l'incendi declarat aquest dimecres a Baldomar, a Artesa de Segre (Noguera), ja supera les 2.000 hectàrees. D'aquestes, 1.700 corresponen a massa forestal i les altres 300 són de camps de cultiu. El vent que ha començat a bufar en aquesta zona és el que més preocupa als efectius d'emergència. Davant d'aquesta situació, les tasques del matí d'aquest dissabte s'han centrat a controlar les revifades del foc a la zona del perímetre. El cap de suport de l'operatiu dels Bombers de la Generalitat, Miquel López, ha assegurat que aquest dissabte és un dia "clau" per intentar evitar que l'incendi sobresurti de la zona marcada, que és de 8.000 hectàrees.