El Brasil ha estat a punt de bloquejar l'acord principal de la cimera del clima de Madrid en negar-se a reconèixer inicialment el paper que els oceans i l'ús de la terra exerceixen en el canvi climàtic.
La presidenta de la cimera, la ministra xilena Carolina Schmidt, ha sotmès aquest matí a votació l'acord polític i principal de la Conferència i, de fet, havia arribat a donar-lo per aprovat.
Però segons després, els representants de diverses delegacions van demanar la paraula per mostrar algunes objeccions; Suïssa ho va fer per no haver conegut amb temps l'acord; i Egipte i Malàisia van expressar les dificultats per accedir a aquests documents al web de la Convenció.
I posteriorment, el Brasil va prendre la paraula per expressar les seves reticències a aprovar un text en el qual s'incloïen referències expresses en dos paràgrafs (els 30 i 31 de l'Acord) al paper dels oceans i de l'ús de la terra (plasmat a diversos informes científics durant els últims mesos) en el clima global.
La intervenció del representant brasiler va provocar una cascada de declaracions de rebuig i de reivindicació de la importància dels oceans i de la terra en el clima.
Van intervenir contra la proposta de Brasil d'eliminar aquests paràgrafs els representants d'Indonèsia, Costa Rica, Tuvalu, Belize, Austràlia, Nova Zelanda, arxipèlag Marshall, la UE, Egipte, Canadà, Argentina, Bhutan, Suïssa o Rússia, qui van demanar a la delegació brasilera que renunciés a aquesta petició per a no bloquejar l'acord.
Entre els països que van prendre la paraula per defensar aquest paper dels oceans i de la terra va figurar Espanya, i la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va incidir en la rellevància de mantenir aquests paràgrafs i el missatge al món de la importància que tenen els oceans.
La presidenta de la COP va demanar en dues ocasions a la delegació brasilera que no bloquegés l'acord amb la seva posició; "es tracta d'una cosa molt important i els agrairia que ens permetessin aprovar aquest document", va asseverar.
En una primera intervenció, el representant brasiler va dir que no podien acceptar aquests paràgrafs perquè "soscaven" l'equilibri de la resta del text, que segons ell era "molt valuós".
Però davant de la insistència de la presidenta xilena, el Brasil va canviar d'actitud i va comunicar formalment que acceptava l'Acord en la seva integritat, la qual cosa va ser rebut per un aplaudiment en el plenari.
Abans de la seva intervenció, el representant de Tuvalu havia fet una molt sentida intervenció en recordar que aquesta volia ser la "COP Blava" o "cimera dels oceans" i que incloure aquestes referències era una mostra de respecte envers la Presidència xilena.
Va cridar també l'atenció la intervenció del representant de Suïssa, qui després d'observar que el seu país no té litoral oceànic, sí va observar que aquests dos paràgrafs havien de figurar en l'Acord.