Brasil és un dels països més afectats pel coronavirus. S'hi han registrat més de 3,86 milions de contagis i 121 mil morts i s'hauria convertit en un camp de proves de vacunes contra el virus. Ara per ara, s'estan provant dues de les vacunes que es troben en una fase més avançada contra la infecció: la de la Universitat d'Oxford amb la farmacèutica AstraZeneca i la de l'empresa xinesa Sinovac. Les altres dues, la de la farmacèutica Johnson & Johnson i Pfizer, tot just acaben de rebre l'aprovació de les autoritats per començar els assajos.
Així, les autoritats del país també esperen que els seus ciutadans pugui estar entre els primers en ser vacunats. Però per què és parla de Brasil com el 'laboratori perfecte' per testar les vacunes? El doctor Jon Andrus, expert en epidemiologia i immunització de la Universitat George Washington, als EUA, assenyalava a la BBC Mundo que les altes taxes de transmissió comunitària és un dels principals criteris per poder provar una vacuna. Però no és l'única. "Es necessita una situació on tens suficient prevalença d'una malaltia per poder provar l'eficàcia d'una vacuna i si aquesta funcionarà".
A més, explicava al mateix portal que al Brasil "hi ha una tempesta gairebé perfecta pels assajos perquè a més de l'alta prevalença, el país té una llarga història d'excel·lència en salut pública, amb institucions d'investigació reconegudes a nivell mundial com Fiocruz, a Río de Janeiro, que durant dècades han estat fent feines d'investigació".
De fet, a Brasil hi ha la planta de Bio-Manguinhos, que pertany a Friocruz, un dels centres de producció de vacunes més grans de l'Amèrica Llatina. Allà s'hi processen milions de dosis de vacunes contra la febre groga, la tuberculosis i el xarampió. A més, l'Institut Butantan és actualment el principal productor de vacunes contra la influència o grip de l'hemisferi sud, amb una capacitat per produir 100 milions de dosis. En declaracions a la mateixa BBC, Cristina Toscano explicava que el país fa molts anys que ha fet un esforç estratègic per tal d'arribar a ser autosuficient en la producció de vacunes. "Des de fa tres dècades els diversos govern han reforçat i invertit en la capacitat nacional pública", detallava. De manera que la majoria de laboratoris de producció de vacunes estan finançats amb diners públics.
Què determina l'èxit de les vacunes?
La majoria dels experts coincideixen amb el fet que una vacuna infectiva és pitjor que cap. Precisament per aquest fet, els científics remarquen la importància de superar totes les fases amb èxit. La fase tres d'una vacuna serveix per determinar-ne l'eficàcia i seguretat. Precisament per aquest motiu, la vacuna russa ha generat tants dubtes, perquè no ha estat testada a milers de persones com s'hauria de fer, segons coincideixen els experts. En un altre article de la BBC, els experts detallen que és "crucial que (la vacuna) superi la fase 3 abans de ser distribuïda".
"D'aquesta manera s'obté més informació sobre la seguretat al mateix temps que s'aconsegueixen més dades sobre la capacitat real per protegir contra la malaltia", explica Ian Jones, professor de Virologia de la Universitat de Reading, al Regne Unit. Una vacuna "fins que no la proves a un grup gran de persones no saps si generarà una resposta immune suficientment bona per protegir contra la malaltia" i a més, si no protegeix "es corre el risc de donar falses esperances a la gent i que continuï la circulació del virus".
Les fases que han de superar les vacunes
L'epidemiòleg Gideon Meyerowitz-Katz assenyalava fa unes setmanes escrivia en un article d'opinió al The Guardian que hi ha fins a quatre fases. En una primera fase, la vacuna s'administra a un petit grup de persones en diferents dosis per veure quina és segura. En una segona fase són una mica més grans, amb grups de centenars de persones i es fan controls per assegurar-se que s'està desencadenant una resposta immunitària i també per comprovar si hi ha efectes secundaris.
Els assajos de fase tres són els estudis més importants abans de l'obtenció de llicència, per això normalment es parla de tres fases a l'hora de testar una vacuna. De fet, els de la tercera fase són els que proven si una vacuna funciona o no. Assignen persones a l'atzar en dos grups, vacuna i placebo. I els fan un seguiment durant mesos per veure si les persones que han rebut la vacuna s'infecten menys que les que no. Aquesta fase és la més gran, i hi participen desenes de milers de persones. Meyerowitz-Katz detalla a l'article que precisament això és el que permet buscar els efectes secundaris.
Els assajos de fase quatre, posteriors a l'obtenció de la llicència, verifiquen si la vacuna causa problemes o patologies estranyes. És possible que algun cas concret de raresa no s'arribi a detectar fins al "pacient" 1.000.000. És precisament per això que és tan important, detallen els experts, respectar totes les fases.