El 18 de setembre de 1992, amb un escenari molt llunyà de l’actual, amb competències gairebé testimonials, els Mossos d’Esquadra van crear l’Àrea de Brigada Mòbil (ABM), els antiavalots de la policia catalana. Des d’aquell moment, i durant els 30 anys que han passat des de llavors fins ara, els antidisturbis de la policia catalana han anat evolucionant fins a l’actual estructura formada per diverses unitats i obrint el seu ventall d’actuacions, no només en l’ordre públic, sinó també en el control de masses, assalts i controls antiterroristes.
En aquell moment, l’any 1992, es va decidir que el model a seguir era el que tenia la Policia Nacional espanyola amb les seves unitats d’ordre públic, la Unidad de Intervención Policial (UIP), un model que es va voler replicar fins que la realitat catalana i l’assoliment de noves competències, que van culminar amb el desplegament a la ciutat de Barcelona, van superar el model. Amb l’intendent Marc Caparrós de cap es fa una remodelació a fons de la Brigada Mòbil que es comença a assemblar a la unitat antiavalots que aquesta setmana ha complert trenta anys.
El canvi de model de la Brimo dels Mossos
Amb menys efectius que la UIP, la Brimo necessitava transitar cap a un model on no calguessin tants agents, i s’havia d’apostar per la distància i també la ràpida mobilitat. El model de la Brimo que va dibuixar l’intendent Caparrós, que va estar al comandament entre 2012 i 2015, apostava per ser molt més àgils en els desplaçaments i en guanyar posicions i poder ser efectius amb menys agents.
A més de les unitats operatives, la Brigada Mòbil ha anat augmentat la seva tecnificació, amb la incorporació d’unitats més especialitzades, en el vessant operativa, com el grup d’eines, que s’encarreguen de donar suport als efectius policials quan cal alliberar persones que s’hagin pogut encadenar, o també en el vessant d’investigació, amb la creació del Grup d’Obtenció i Assegurament de la Prova (GOAP), encarregat d’enregistrar les actuacions per poder després perseguir els esvalotadors, i el Grup d’Investigació de l’Ordre Públic (GIDOP), els agents que investiguen i instrueixen les denúncies contra els esvalotadors.
Mirant el futur
Tot i que la nova estructura que s’ha dissenyat per preparar els Mossos de cara al futur, amb l’objectiu de 2030, contempla mantenir la Brigada Mòbil i les Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO), l’altra unitat dels Mossos que fa tasques d’ordre públic, el model de distància i mobilitat sembla caducat i s’està treballant per si cal, com es va fer l’any 2012, virar en l’estratègia de la Brigada Mòbil.
El canvi d’estructura de tot l’organigrama de Mossos avança de manera paral·lela a la Comissió d’Estudi del Model Policial que s’està fent al Parlament de Catalunya i que s’ha gairebé convertit, sobretot en les darreres sessions, en una comissió que avalua el model d’ordre públic de la policia de Catalunya. La Prefectura dels Mossos està pendent de les conclusions que els diferents partits portin al Ple del Parlament de resultes de la comissió per tal d’incardinar l’evolució que haurà de fer, si es fa, la Brimo.
Celebració dels trenta anys a porta tancada
Aquest divendres, 23 de setembre, al Complex Central dels Mossos, Ègara, s’ha organitzat un acte a porta tancada per commemorar els trenta anys de la Brigada Mòbil. L’acte, al qual no hi haurà premsa, el presidirà el director general de la Policia, Pere Ferrer, i el comissari en cap, Josep Maria Estela.
A més de part de l’estructura actual de la Brigada Mòbil, comandada per l’intendent Xavier Pastor, i l’intendent Miquel Hueso, cap de la Comissaria General de Recursos Operatius (CGRO), l’acte també comptarà amb l’assistència de tots els ‘Dragó 0’, els excaps de la Brigada Mòbil dels darrers anys. En l’argot de Mossos, els antiavalots de la Brimo són coneguts com a ‘dragó’, i els seus integrants, segons la seva responsabilitat, tenen la seva denominació numèrica. Al capdamunt, el 0, el cap, ‘Dragó 0’.
Tot i que s’ha decidit no convidar premsa a l’acte, l’Oficina de Comunicació dels Mossos assegura que aquest divendres es farà una nota de premsa sobre l’acte i per posar en relleu els trenta anys de la creació de la Brimo. No han transcendit més detalls de l’acte organitzat per la Prefectura dels Mossos d’Esquadra per celebrar els trenta anys dels antiavalots de la policia catalana.