Les grans firmes d'inversió internacionals han protagonitzat les operacions més importants del segment hoteler de luxe el 2022, redoblant la seva aposta pel sector.

En aquests mesos, el fons canadenc Brookfield ha estat un dels més actius, amb un dels grans moviments de l'any, l'adquisició de l'Hotel Princesa de Madrid, propietat de Colony NorthStar, per 175 milions per transformar-lo en un Selenta, la cadena hotelera que va comprar el 2021 per 440 milions i composta per quatre hotels.

De fet, Brookfield ha continuat fent moviments en aquest final d'any i sembla que ja ha trobat comprador per a un d'aquests actius: la gestora de fons Blasson Property Investments, ha presentat una oferta per l'hotel Sofía de Barcelona.

Per la seva part, la socimi Millenium Hospitality, que compta amb el fons nord-americà Castlelake com a màxim accionista, ha adquirit en aquests dotze mesos quatre actius per prop de 150 milions d'euros: un terreny en el Palmar (Cadis) per a la construcció d'un eco resort de luxe, així com tres immobles en l'epicentre hoteler de luxe de Madrid.

A la capital va comprar l'emblemàtic edifici d'Alcalá 26, per al qual va tancar un acord amb Nobu Hospitality, la cadena hotelera capitanejada per l'actor Robert de Niro, per desenvolupar un Nobu Hotel, va adquirir l'immoble del Carrer Zorrilla 19 i recentment l'Hotel Las Letras Gran Vía. Millenium també ha inaugurat aquest any l'hotel Radisson Collection Gran Vía Bilbao i ha firmat una aliança amb Accor per portar a Espanya un Fairmont Hotel & Residences, que convertirà el seu complex, La Hacienda, en un dels resorts de luxe més exclusius i complets del país i del sud d'Europa.

Al costat d'aquestes operacions, destaca la 'joint venture' del fons anglès Zetland Capital i Fergus Group per comprar l'Hotel Senyor Juan Center a Lloret de Mar (Girona) i l'Hotel Natali a Torremolinos (Màlaga).

Igualment, Signal Santander European Hospitality també va apostar pels destins de costa i va comprar en el primer l'hotel Sheraton La Caleta Resort & Spa, en Costa Adeje per 80 milions. Mentrestant, la joint venture formada pel vehicle suís Stoneweg Hospitality i Bain Capital Credit va comprar a la família Matutes, per 30 milions d'euros, el Palladium Hotel Senyor Carlos, a Eivissa, i també es van fer amb l'hotel Los Monteros, a Marbella per 47 milions.

Aquests dies també s'ha confirmat que els fons francesos Corum AM i Covivio han entrat en la licitació per la cartera d'Hoteleatelier, composta per 35 hotels per un valor aproximat de 200 milions d'euros -28 hotels operen sota la firma Petit Palace i 7 amb Icon- ubicats 19 d'ells a Madrid.

Per la seva part, la mexicana RLH Properties, propietària del Rosewood Villa Magna i el Bless Hotel Madrid, va vendre ambdós establiments de la capital madrilenya al fons Sancus Capital per al voltant de 325 milions.

Recuperació

Aquestes operacions evidencien com el sector hoteler espanyol de luxe tanca el 2022, recuperant nivells precovid i amb un reconeixement dels fons d'inversió estrangers, especialment receptiu a estudiar operacions en el segment del luxe i gran luxe, especialment a grans ciutats com Madrid i Barcelona.

Un interès internacional pel mercat espanyol de luxe que continua creixent i que se situa només un 3% per sota dels nivells de 2019, segons un dels últims informes de Christie&Co. CBRE també apunta en aquesta mateixa direcció en el seu últim estudi, en el qual calcula que el 55% de la inversió total és estrangera, principalment nord-americana i alemanya.

Segons aquesta consultora, el 21% de les transaccions del 2022 correspon a actius de cinc estrelles i cinc estrelles GL, i el 58% a actius de quatre estrelles. Una tendència que ja advertia Cushman & Wakefield en els seus estudis, en el qual per al 40% dels seus enquestats, el segment dels hotels de luxe és ara més atractiu.