La Comissió Europea, partidària d’eliminar el canvi d’hora dos cops l’any, ha proposat aquest dimecres que els estats notifiquin com a molt tard l'abril del 2019 si volen quedar-se en l'horari d'estiu o d’hivern. L’executiu comunitari planteja que l’últim canvi obligatori a l’hora d’estiu sigui el diumenge 31 de març del 2019 i que, a continuació, els que desitgin tornar a l’hora d’hivern facin un últim canvi el diumenge 27 d’octubre del mateix any.
És a dir, l’executiu comunitari ofereix als estats membres la llibertat de decidir si es regiran de manera “permanent” per l’horari d’estiu o d’hivern però suggereix que ho notifiquin abans de finals d’abril i que a partir de l’octubre del 2019 no es puguin fer més canvis. D’aquesta manera la institució presidida per Jean-Claude Juncker confia que la proposta legislativa vetlla perquè els canvis s’adoptin de manera “coordinada” entre estats veïns perquè el mercat interior segueixi funcionant “de forma adequada”.
Amb tot, el calendari de la CE està supeditat a l’adopció de la proposta com a molt tard el març del 2019 per part del Parlament Europeu i el Consell, que han de donar el vistiplau abans que cada estat membre decideixi en quin horari es queda: d'estiu o d'hivern. Actualment, els estats de la UE es troben en tres zones horàries diferents, una tria que és competència nacional.