La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha anunciat aquest dimarts que retirarà la proposta per una nova llei sobre l'ús dels pesticides. Aquest moviment de Brussel·les arriba després que els darrers dies les protestes dels agricultors s'estenguessin per tota la Unió Europea (UE) i que la tramitació del projecte de llei en la seva forma actual hagi fracassat al Parlament Europeu i al Consell Europea. Von der Leyen no abandona la idea de promulgar una llei al voltant dels pesticides, tanmateix, ara ha afirmat que s'involucrarà més en el sector agrícola. 

🔴 Vaga d'agricultors Catalunya: carreteres tallades i última hora de les protestes, DIRECTE

La llei, que plantejava objectius vinculants a escala nacional i de la UE per reduir un 50% l'ús i el risc dels plaguicides químics, així com l'ús dels plaguicides més perillosos per al 2030, havia afrontat el rebuig del grup de pressió agroalimentari europeu per temor sobre el seu impacte a la seguretat alimentària. "La Comissió va proposar la legislació d'ús sostenible de pesticides amb l'objectiu valuós de reduir els riscos dels productes químics per protegir plantes. Però la proposta s'ha convertit en un símbol de polarització. Ha estat rebutjada pel Parlament i ja no hi ha progrés tampoc al Consell. Per això, proposaré retirar la proposta", ha sostingut Von der Leyen. 

Von der Leyen ha reconegut el descontentament dels agricultors, que "es van sentir arraconats" i "mereixen que se'ls escolti", però ha advertit, alhora, que "també saben que l'agricultura ha d'evolucionar cap a un model de producció més sostenible perquè les seves explotacions segueixin sent rendibles els anys vinents".

Un espai de diàleg 

Amb la intenció que la situació actual no es repeteixi davant una futura nova proposta de regulacions dels pesticides, Von der Leyen ha llançat el Diàleg Estratègic sobre el Futur de l'Agricultura a la UE, que compta amb representants del sector agrari, les comunitats rurals, la indústria de llavors i fertilitzants, el sector alimentari, però també el sector financer, els grups de consumidors i ecologistes i la ciència. Els resultats i les recomanacions que sorgeixin d'aquest diàleg, que s'esperen a finals d'estiu, es debatran al Parlament i amb els estats membres i constituiran la base de la política agrícola futura.

"Hem d'analitzar junts la situació, compartir idees i desenvolupar escenaris per al futur. Hem d'anar més enllà d'un debat polaritzat i generar confiança. La confiança és la base fonamental de les solucions viables", ha explicat la presidenta de l'Executiu comunitari, abans d'incidir en la importància d'"evitar el joc de les culpes i trobar solucions comunes als problemes".

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!