Les polítiques europees de protecció al llop han funcionat els darreres anys, i per això la Comissió Europea planteja canviar-les. Concretament, es vol modificar l'estatut de protecció del llop perquè passi d'estar "estrictament protegit" únicament "protegit", i actualitzar-ne el marc jurídic per introduir una major flexibilitat en la gestió de les poblacions d'aquest animal. Tanmateix, algines entitats ecologistes denuncien que el compliment d'aquesta protecció no ha estat igual i rebaixar-la podria ser contraproduent en algunes regions. Per exemple, recentment, a Andalusia s'ha donat per desaparegut oficialment el llop ibèric.

La Comissió ha al·legat que l'estatut de protecció del llop es va adoptar el 1979 -en virtut del conveni internacional de Berna sobre la conservació de la fauna i flora silvestres i els hàbitats naturals d'Europa-, tenint en compte les dades científiques disponibles en el moment de les negociacions. Tot i això, ha assegurat que, segons les dades recollides recentment, les poblacions de llops han incrementat "considerablement" en les últimes dues dècades i plantegen nous reptes, especialment en alguns territoris de la UE on han augmentat els atacs al bestiar.

Així, Brussel·les va instar les autoritats nacionals i locals a adoptar les "mesures necessàries", amb el suport comunitari, i alhora els ofereix una "perspectiva clara" que inclou noves flexibilitats de gestió d'aquests grans carnívors quan les eines existents resultin insuficients. "La reaparició dels llops és una bona notícia per a la biodiversitat a Europa. Però la concentració de rajades de llops en algunes regions europees s'ha convertit en un perill real, especialment per al bestiar", va dir la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen.

Crítiques a la mesura 

L'organització ecologista WWF va demanar als països de la UE rebutjar aquesta proposta, ja que considera que està motivada per "raons personals" de Von der Leyen i que no té "justificació científica", ja que defensa que el llop no ha aconseguit un estat de conservació favorable a la majoria dels estats membres.

"La presidenta Von der Leyen està sacrificant deliberadament dècades de treball de conservació per al seu benefici polític, fent-se ressò dels intents dels seus aliats polítics d'instrumentalitzar el llop com a boc expiatori dels problemes socioeconòmics de les comunitats rurals", ha al·legat en un comunicat responsable de polítiques de biodiversitat de WWF, Sabien Leemans

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!