"Vigila que no et tirin res al got". La típica frase de mares i àvies davant una nit de festa es va convertir ara fa 10 anys en un perill que semblava real. Policia i metges estaven alertats d'una substància en pols, que barrejada amb l'alcohol provocava un estat de desorientació i amnèsia que feia perdre el control de la víctima i donava marge d'actuació a lladres i violadors. Era la burundanga.
10 anys després només se n'ha trobat un cas contrastat a Palma, a Mallorca, però cap a Catalunya. El fet que la droga desaparegui de l'organisme 24 hores després fa encara més complicat trobar la substància i determinar si realment s'han comès robatoris i violacions amb aquesta droga procedent de l'Amèrica Llatina.
Segons fonts policials consten algunes alertes de noies que després de passar una nit de festa s'han trobat nues i no recordaven res. Però un cop fetes les proves, no s'ha trobat ni rastre de burundanga. Als Mossos d'Esquadra no els consta cap denúncia per robatori o violació amb burundanga. Tampoc cap operació contra el narcotràfic on s'hagi requisat aquesta substància. I no s'ha aixecat cap acta per tinença o consum d'aquesta droga. "No s'ha acreditat mai", diuen les mateixes fonts i insisteixen que "cap agressió sexual està relacionada amb la burundanga". Les mateixes fonts apunten que l'únic resultat toxicològic que ha donat positiu quan s'han fet proves són de alcohol i drogues, però que de burundanga, ni rastre.
En el cas de Palma, a la prova d'orina no hi van trobar rastre de res. Però una altra prova més complexa, la de cromatografia de gasos acoplada a espectrometria de masses, sí. Es va trobar escopolamina, que és la substància de la burundanga. La prova no és habitual i l'han de fer especialistes.
En general els hospitals no disposen dels mitjans tècnics per poder fer aquestes anàlisis. A Barcelona aquestes proves es fan a l'Hospital Clínic. "La droga existeix, però he de pensar que és un mite", diu Sebastià Nogué, cap de toxicologia del Clínic, a El Nacional. Nogué coincideix que la burundanga no és una droga habitual a Catalunya. En 5 anys no se n'ha detectat cap cas a Barcelona. S'han analitzat 500 persones que estaven sota la sospita que havien ingerit la droga, però no s'ha trobat la substància en cap d'elles. La dificultat afegida és que la droga desapareix de l'organisme sense deixar ni rastre en 24 hores.
Després d'aquests resultats i d'estudiar el fenomen des de l'any 2006, Nogué conclou que "a Barcelona no hi ha burundanga, i si n'hi ha és absolutament excepcional".
La policia sospita que el mite de la burundanga s'ha estès com a cortina de fum per amagar des d'infidelitats, fins a conductes reprovables.
Què és la burundanga?
La burundanga no és una droga habitual a Europa. Prové d'una planta de l'Amèrica Llatina i s'acostuma a barrejar amb alguna altra substancia d'efectes somnífers.
Provoca una alteració de l'estat mental i això porta a desorientació, a al·lucinacions, a una pèrdua de la capacitat de raonar i a pensaments delirants. La persona que la pren perd l'autocontrol i també la memòria. Per tant no recorda després res del que ha passat.
Perquè la burundanga faci efecte cal que s'ingereixi o s'injecti. És una llegenda urbana la teoria que fa efecte si et tiren la pols a la cara, et fan un petó o et donen la mà amb la pols.
La burundanga, com tantes altres coses, actualment es pot aconseguir per Internet.
Com es detecta?
A Catalunya no s'ha arribat a detectar mai. Però l'Hospital Clínic desenvolupa les proves dins el programa d'atenció a les víctimes d'agressions sexuals que a Barcelona es deriven totes a aquest centre.
Metges especialitzats analitzen una mostra d'orina amb els aparells complexos de què disposen per a aquest tipus de prova. "És una tècnica laboriosa, difícil, complicada i cara", diu a El Nacional, el cap de toxicologia, i precisa que "requereix rapidesa".