Si ets dels que tenia l’esperança que amb la crisi de la Covid-19 s'abaixessin els preus dels lloguers, benvingut al club. Ens hem fotut una hòstia, eh? Idealista diu que han baixat un 1,3% i un estudi del Consell de la Joventut d’Espanya de fa uns dies apunta que els joves catalans hauríem d’invertir el 110% del sou per emancipar-nos sols. Si tot i això segueixes perseguint l’objectiu de buscar un pis de lloguer, sol o acompanyat, et porto una llista de les coses més esbojarrades que has de saber.
Abans de començar, suposo que saps que et demanaran unes condicions d’entrada que si ets jove no compliràs. Deixant a banda la qüestió del contracte indefinit, una cosa de ciència-ficció, les nòmines d'amb qui vagis a viure hauran de ser nosequantes vegades el que costa el lloguer. Si no tens aquestes condicions, l’alternativa és posar-te en mans dels teus pares, que si per sort tenen una situació econòmica estable, poden avalar-te. Quina gràcia això d’independitzar-se, eh?
Un cop superat aquest primer obstacle, sembla que pots posar-te a la recerca d'un lloguer. Atenció: la cursa no ha fet més que començar. I és important que no t’enganyin.
Només et poden demanar un mes de fiança, però tranquil, que per això també s'han inventat els dipòsits addicionals i els honoraris de la immobiliària. És normal veure dipòsits addicionals en pisos moblats, però no et sorprenguis si te’ls demanen en pisos sense moblar. Estigues preparat per peticions de 2.500 euros d’entrada per lloguers de 750 euros.
Hi ha algú que ha cregut oportú que sigui legal posar a lloguer 'habitatges', si se'n pot dir així, de 36m². Aquest és el mínim legal a Catalunya. Perquè caguis mentre fas la truita de patates o dormis al mateix lloc on menges, es fan dir 'lofts'. Tot són avantatges.
Cariño, ¿me pasas el papel? pic.twitter.com/bx6gderIiD
— elzulista😷 (@elzulista) July 31, 2020
Que no et colin els “Airbnb”. Ara que no tenim turistes veuràs en oferta tot de pisos decorats molt “cuquis” i molt ben equipats a preus prou assumibles. Si és un pis que es troba al Barri Gòtic, a Santa Caterina i la Ribera o a la Barceloneta: fuig. Un 40% dels habitatges turístics van passar a lloguer convencional el mes de maig.
Et crearàs falses il·lusions, ja que es convertiran en lloguers temporals: són legals, poden durar fins a 11 mesos i s’han posat de moda per abaixar preus ara i pujar-los altra vegada tan aviat com puguin. O retornar-los a habitatges turístics. Has de saber, però, que aquells pisos en què s'ofereixin més d'11 mesos han d'acompanyar-se de contractes de fins a 5 anys, no de tres. I que això no vol dir que t'hi hagis d'estar aquests cinc.
Si un cop vist això i repassat Idealista unes 500 vegades veus que és impossible i se t’acudeix informar-te sobre l’habitatge públic, només et puc desitjar sort. Sabem que o no cobraràs prou, o cobraràs massa o no en tindràs mai perquè no n’hi ha prou per a tothom.
Ànims. No estàs sol.