Es busquen 16 famílies per acollir menors amb problemes de salut mental. La cosa és que el Departament de Drets Socials i la Federació Internacional de Comunitats Educatives (FICE) han presentat aquest dijous un projecte pilot d'acollida especialitzada d'especial reparació, en el marc del qual s'ha fet una crida per a trobar setze famílies arreu de Catalunya que vulguin acollir setze infants i adolescents d'entre 7 i 18 anys amb problemes de salut mental o de conducta que a hores d'ara viuen en centres de la Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (DGAIA).
Segons ha explicat Drets Socials en una nota de premsa, es tracta de nens i nenes que no poden viure amb les seves famílies d'origen ni poden beneficiar-se d'alguna de les modalitats d'acolliment familiar vigents —pel repte que suposen les seves dificultats de conducta i adaptació. Els menors reben la cura i l'atenció necessària en els centres on resideixen, però resulta complex treballar qüestions emocionals que estan a la base de les seves dificultats. "L'única possibilitat de gaudir d'un entorn familiar és desenvolupant un nou servei específic adaptat a les seves necessitats. Més enllà d'oferir-los la possibilitat de viure en família, la funció d'aquest nou servei d'acolliment especialitzat és també la reparació del dany emocional que han patit aquests infants i adolescents", ha apuntat el departament.
Requisits per a les famílies
Parlem d'un model que ja s'aplica a Guipúscoa (País Basc) des del 2007 i que ha demostrat ser efectiu en l'atenció d'infants i adolescents amb un perfil específic de necessitats especials. El programa consisteix en una actuació intensiva i estructurada per part de les famílies, que rebran el suport d'un equip tècnic amb el qual s'acordarà un pla d'intervenció. Aquest equip també ajudarà les famílies amb formació i suport complementari a la tasca d'acollida. A Catalunya, l'acompanyament el durà a terme l'entitat Infància i Família —amb el suport i la intervenció tant de l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció com la DGAIA.
Quins són els requisits? Principalment, que algun dels seus membres disposi d'una qualificació professional que li permeti desenvolupar la tasca reparadora amb l'infant en el dia a dia de la seva vida: diplomatura, llicenciatura o grau en psicologia, educació social, magisteri, treball social, pedagogia o psicopedagogia, entre d'altres. També s'ha d'acreditar una experiència laboral mínima de dos anys en l'àmbit de la infància i completar un procés de valoració psicosocial que estimi si la família està preparada per dur a terme la tasca. A diferència d'altres modalitats d'acolliment, les famílies que participin en el projecte pilot rebran una retribució. Quedi clar que el programa té una durada prevista fins al 2024.