Escàndol amb la gran festa de l'independentisme. L'esdeveniment 'Som 1 d'octubre' ha acabat situant-se al centre d'una investigació policial, ja que els voluntaris, col·laboradors i professionals que van participar en l'acte el passat 28 d'octubre, als actes d'Arenys de Mar, Arenys de Munt i Canet, han denunciat l'organitzador perquè "ningú ha cobrat un duro per la feina i l'organitzador ha desaparegut". Segons detalla La Vanguardia, l'impulsor de l'esdeveniment, Jordi Mateu, que havia posat les expectatives molt altes, però dies abans de l'acte es van començar a diluir, ja que no disposava de permisos per instal·lar l'anunciat escenari a la platja del Cavaió, a Canet, on anunciava que actuarien Els Catarres o Brams. Finalment, les activitats més importants de la jornada de dissabte es van traslladar a la riera d'Arenys de Mar i a altres locals públics del municipi. En aquests actes hi van participar La Salseta del Poble Sec, Els Bazaga, Quico el Cèlio, Cesk Freixes, Els Violins o Jaume Arnella, entre altres, per rememorar la jornada del referèndum per la independència de l'1 d'octubre del 2017. A banda dels concerts, també s'hi van organitzar diversos punts de donació, venda de marxandatge i punts de restauració. 

Presència de polítics a l'acte

A l'acte també hi van assistir els polítics més destacats del panorama independentista, com el president del Parlament, Josep Rull, la presidenta i secretari general de Junts per Catalunya, Laura Borràs i Jordi Turull, Joaquim Forn, Francesc Dalmases i Aurora Madaula, també de Junts. Per videoconferència també hi van participar Carles Puigdemont, Antoni Comín i Lluís Puig. De la CUP van estar presents Carles Riera i Dolors Sabater, mentre que d'ERC van assistir Eduard López, Tània Verge, Joan Queralt, Gemma Humet i Jordi Viñas, alcalde de Salt. Altres representants de l'independentisme com Lluís Llach, Benet Salellas, Jaume Roures, Vicent Partal i Julià de Jòdar, també hi van participar amb parlaments. La festa també va comptar amb una gran participació ciutadana.

Segons explica una empresa de muntatge d'escenaris a La Vanguardia "ens han quedat a deure 30.000 euros". El rumor sobre l'impagament es va estendre i els participants es van adonar que havien caigut en l'estafa de l'organitzador, amb residència a Arenys de Mar i que actualment es troba en parador desconegut. Els afectats s'han organitzat en una plataforma per denunciar els fets i calculen que la quantitat no percebuda pot superar els 100.000 euros. El primer regidor d'Arenys de Mar, Estanis Fors, ha assegurat que "ningú ens va demanar diners, només logística, vam cedir locals i materials". Des del consistori han elevat el cas a la Fiscalia perquè s'iniciï una investigació. 

El Consell Local per la República de Sant Andreu de Llavaneres també va caure en el parany de Mateu. "Ens va proposar que fóssim voluntaris a la festa", han detallat, tot i que, poc després van creure que "no podria tirar endavant perquè no li havien facilitat un NIF amb el qual contractar les activitats". L'entitat de Llavaneres —amb l'activitat cessada— va cedir el seu número fiscal, i gràcies a això l'organitzador va poder contractar el muntatge, signar els contractes i, fins i tot, convèncer els proveïdors que els pagaments per transferència s'endarrerien.