Efectius dels equips d'emergència han trobat dos cadàvers víctimes dels aiguats que han afectat Mallorca, una dona de nacionalitat alemanya i el seu marit. Són dues de les tres persones que estaven desaparegudes i les troballes eleven a 12 la xifra de morts arran del temporal.
Encara continua la recerca del nen de cinc anys que va desaparèixer ahir a la localitat de Sant Llorenç de Cardassar. El Govern balear no descarta que hi pugui haver més desapareguts, que podrien ser estrangers que estaven de turisme a l'illa.
Efectius dels serveis d'emergències han reprès avui de bon matí els treballs de recerca dels desapareguts en els aiguats que van arrassar dimarts a la nit la comarca de Llevant, a Mallorca. Les persones van perdre la vida a causa de les pluges torrencials que van caure a la comarca de Llevant de Mallorca, que van arribar a descarregar fins a 230 litres d'aigua per metre quadrat.
Els cadàvers de les víctimes han estat trobats als municipis de s'Illot, Artà, Son Carrió i Sant Llorenç des Cardassar, la localitat més afectada, els carrers, negats de fang i destrucció, dels quals donen testimoni de la violència amb què el torrent va passar la població.
Els equips de rescat continuen buscant un nen de cinc anys que el torrent va sorprendre al cotxe juntament amb la seva mare i una germana de set anys. Segons han comptat els testimonis, la dona va aconseguir treure la nena però no el petit. El cadàver de la mare ha estat trobat a l'interior de l'automòbil. El 112 ha confirmat aquest matí que també es dona per desapareguda una parella d'alemanys.
Més de dues-centes persones van haver de ser desallotjades dels seus habitatges i dues persones continuen hospitalitzades. Els veïns observaven amb resignació la destrossa causada per l'aigua i el fang, i molts d'ells lamentaven que ho havien "perdut tot".
Zona catastròfica
Per pal·liar els danys, el Consell de Ministres iniciarà els tràmits per a la declaració de zona catastròfica i la immediata posada en marxa dels ajuts econòmics, segons ha anunciat el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que s'ha desplaçat fins a les localitats afectades. També es decretaran tres dies de dol.
Una de les víctimes mortals és l'exalcalde d'Artà Rafael Gili, de 71 anys, de l'extinta Unió Mallorquina, que va morir ofegat en aquesta localitat, de la qual va ser regidor en dos períodes, entre 2004 i 2005 i en la legislatura 2007-2011.
Entre les víctimes mortals figuren també una dona holandesa, així com un matrimoni britànic d'edat avançada que viatjava a la nit en un taxi quan el fort corrent va atrapar el vehicle a la localitat de Sant Llorenç des Cardassar.
El rei Felip VI ha telefonat a la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, per expressar-li la seva tristesa per les víctimes, la seva solidaritat amb les famílies i el seu suport als afectats.
Fins a Sant Llorenç des Cardassar s'ha traslladat també el líder del PP, Pablo Casado, que ha dit que davant d'una catàstrofe d'aquest calibre no hi ha diferències polítiques. "En això anem tots junts", ha afirmat.
Més de sis-centes persones, entre militars, policies, bombers i psicòlegs, han integrat el dispositiu que ha treballat sobre el terreny, en el qual s'acumulaven cotxes arrossegats per l'aigua, fang, canyes, brossa, mobles i estris de tot tipus.
Nombroses carreteres, algunes de les quals han romàs tallades durant el dia, han patit danys, i s'ha esfondrat un pont en la Dt-12 d'Artà a Can Picafort i un altre en la Ma-4023 de Porto Cristo a Son Servera s'ha vist afectat al ferm de l'asfalt.
"Un fenomen altament infreqüent"
Segons el portaveu de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), Rubén del Campo, l'ocorregut és un fenomen altament infreqüent. Ha explicat que la causa cal buscar-la en una gota freda que juntament amb vent de l'est de caràcter marítim, molt humit i temperat, i l'aire fred en capes altes de l'atmosfera va crear el "còctel perfecte" per a aquestes pluges tan "intenses, torrencials i persistents".
Les estacions meteorològiques de l'Aemet a les localitats d'Artà-Colònia de Sant Pere i Artá, situades a la comarca de Llevant de Mallorca, van registrar 232,8 i 157,4 litres d'aigua per metre quadrat, respectivament.
Ambdues localitats són molt a prop del municipi de Sant Llorenç; Artá-Colònia de Sant Pere i Artá es troben en una zona més elevada orogràficament a uns deu quilòmetres.
Segons dades de l'Aemet, a la localitat mallorquina de Son Servera, que dista uns nou quilòmetres de Sant Llorenç i també situada en una zona més elevada, es van recollir fins a 97,2 litres per metre quadrat.
Per avui, la situació tendeix a remetre i estabilitzar-se, i l'Aemet no manté cap avís per meteorologia adversa a les Balears.
La Guàrdia Civil i la Policia Local han establert un pla per evitar robatoris a Sant Llorenç des Cardassar i el poliesportiu na Camel·la de Manacor romandrà obert tota la nit per si algú el requereix, si bé actualment no hi ha cap afectat a les esmentades dependències.
El tennista mallorquí Rafael Nadal, que s'ha afegit als centenars de voluntaris que han buidat aigua, ha ofert les instal·lacions del seu centre esportiu a Manacor per a "tots els afectats que necessitin allotjament".
El 112 a les Balears ha habilitat el número de telèfon 900 600 112 per atendre els afectats i és també operatiu per als qui vulguin aportar informació sobre els incidents. Aquestes inundacions constitueixen una de les tragèdies més greus causades per pluges en els últims 25 anys a Espanya.