En el marc del Dia Internacional per l'Eliminació de les Violències contra les Dones, Nacions Unides publica un informe sobre feminicidis l'any 2023 que mostra com cada deu minuts al món una dona o una nena és assassinada pel seu familiar o parella. És per això, que una de les principals conclusions d'aquest informen és que "la llar és el lloc més perillós per a les dones".

🟣 El sistema de salut de Catalunya va detectar 10.805 casos de violència masclista el 2023

De les 85.000 dones i nenes víctimes d'homicidis intencionats el 2023, unes 51.100, el 60%, ho van anar a les mans de les seves parelles o familiars. Són 140 al dia. Sis cada hora. En contrast, només el 12% dels homes assassinats aquell any ho van anar a les mans de persones del seu àmbit domèstic. Nyaradzayi Gumbonzvanda, directora executiva adjunta d'ONU Dones, ha declarat: "El que ens diuen les dades és que és a l'esfera privada i domèstica de la vida de les dones, on haurien d'estar més segures, on tantes d'elles estan exposades a una violència mortal". 

"Malgrat els esforços de molts països per prevenir els feminicidis, aquests crims segueixen en nivells alarmantment alts", denuncia l'informe de Nacions Unides. L'informe aporta dades de tres països amb realitats sociopolítiques diferents, França, Colòmbia i Sud-àfrica, per denunciar que entre el 22 i el 37% de les dones assassinades per les parelles havien denunciat abans que patien violència física o psicològica.

Un problema global 

Tot i que els homes maten les dones a totes les regions del món, l'ONU detecta algunes diferències. Mentre que a Europa i Amèrica els feminicidis en l'àmbit domèstic són comesos principalment per parelles íntimes (64 i 58 % respectivament), a la resta del món les dones i les nenes tenen més probabilitats de ser assassinades per familiars.

Àfrica va ser el 2023 el continent amb les taxes de feminicidis més altes, amb 2,9 homicidis per cada 100.000 dones seguida d'Amèrica (1,6), Oceania (1,5), Àsia (0,8) i Europa (0, 6). Al continent americà 8.300 dones van ser assassinades el passat any per les seves parelles o familiars. A Europa van ser 2.300. La manca de dades també fa difícil establir una tendència clara en l'evolució de la taxa de feminicidis, però el cert és que gairebé no hi ha canvis en la tendència i, si es produeixen, són molt lents.

Com actuar? 

L'ONU assenyala que es podrien prevenir molts feminicidis mitjançant intervencions a temps, com les ordres d'allunyament contra els homes que maltracten les parelles. Però, més enllà de mesures policials i judicials, les Nacions Unides reclamen canvis més profunds a la societat. També reclamen millors dades sobre aquests casos, per poder fer una bona radiografia global de la situació. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!